torsdag 8 januari 2015

Alice Petrén och Sveriges Radios ursäkt

Men VEM vill ha engelsmän i Europa?
I gårdagens extrainsatta Studie Ett-program i P2 sade Alice Petrén att de 12 mördade på Charlie Hebdo "knappast var oskyldiga människor". Det är inte många som nämnt saken. Men det har tydligen varit en telefonstorm mot SR och just precis kom en så kallad ursäkt från radion:
"I Studio Etts extrasändning klockan 20.00 på onsdagskvällen uttryckte sig vår utsända reporter i Paris Alice Petrén väldigt olyckligt. Istället för att säga det hon menade, att det inte var ”slumpvis” utvalda människor som föll offer för terroristerna, råkade hon säga att det inte var ”oskyldiga”  som drabbades.
Det är självfallet helt fel. De var givetvis oskyldiga och dådet mot dem är på alla sätt oacceptabelt och upprörande. Alice Petrén och Ekot ber oförbehållsamt om ursäkt för felsägningen i direktsändning. Alla människor har en självklar rätt att uttrycka vad de vill inom lagens ramar. Yttrandefriheten är en grundläggande och livsavgörande princip i en demokrati.  Ingen ska behöva mista livet för vad de uttalat eller tecknat. Vi på Ekot uttrycker på alla sätt vår sympati för de drabbade och deras anhöriga"
När jag läser "ursäkten" känner jag vämjelse. Den är inte trovärdig. Petréns ord stämmer så väl överens med den mediala elitens syn på hanteringen av islamismen. Henrik Arnstad har tidigare kallat karikatyrtecknarna i Danmark för "bruna löss" - men nu har han tagit bort det inlägget. Vår nya mp-minister, islamisten Mehmet Kaplan har när det handlade om hoten mot Jyllands-Posten sagt: "Kom inte dragandes med yttrandefriheten".

Vem i hela världen kan man lita på? Så löd orden i den gamla sången. Jag skulle idag svara: absolut inte på svenska medier, de är som danskarna säger "fulla av lögn". Det finns alternativ. Använd dem.

Uppdatering:

Till er som vill kommentera vill jag säga en viktig sak. Journalisterna på Charlie gömde sig inte bakom anonymitet. Här i bloggen har jag alltid använt mitt namn, aldrig en signatur. Så anonyma kommentarer tar jag bort från och med nu, klockan 15:55 oavsett vad som står skrivet i dem.