Från begravningsceremonin i Jerusalem. Plakatet: "Jag är död för att jag är jude" |
Läser att Köpenhamns judar ber om beskydd för skola och synagoga. Läser förfärliga kommentarer: "Hade de inte varit judar hade ingen brytt sig". Hade vi inte? En av polismännen som avrättades var muslim. Hollande skakade hand med hans syskon idag, av respekt och tacksamhet, för den polisen var ditsänd för att skydda satirtidningen. Tecknarna själva, alla de män och en kvinna på redaktionen som avrättades, skulle jag bry mig om huruvida de bad till en gud eller bad att få slippa? Ändå finns det en judisk aspekt. Hur vi behandlar Europas lilla judiska minoritet visar vad vi går för - antingen står vi vid deras sida därför att vi har ett gemensamt kulturellt arv eller så godtar vi att de mördas på grund av detta arv.
Dumhetens kommentarer får mig att tvivla på allt som stavas framtid. Det spelar nu inte ens någon roll hur många som slaktas av den mordiska hatideologin. Det som ter sig viktigt är de politiserade infallsvinklarna, etnifieringen, gettomentaliteten, allt det som är motsatsen till den sekulariserade medborgarandan. Jag ser bilderna från dagens ceremonier i Paris och Jerusalem och tänker: är det bara i döden vi erfar värdigheten? När en civilisation befinner sig i nedgång trängs mördarna vid fronten och vädjar om att just de måste få plats att skända, förnedra, våldta och mörda. De blir allt fler där framme vid fronten. Vi andra, vad gör vi, vad kan vi göra?
5 kommentarer:
Mycket stark och tung krönika. Hur ser framtiden ut?
Mycket stark och tung krönika. Hur ser framtiden ut?
Vi äldre borde dra oss tillbaka och sluta läsa tidningar. Varför skall vi bry oss om vad som händer om tio, tjugo eller trettio år? Om trettio år är statiskt sett både du och jag döda.
Låt våra barn ta över och i sin tur våndas över vilket Europa de lämnar efter sig till sina barn.
Vi (i mitt fall 64 år) har sannerligen gjort vårt.
Inte kan vi bara ge upp? Själv är jag 80+ men tänker kämpa för yttrande-och tankefriheten så länge jag orkar. Jag skulle dö olycklig med vetskapen om att jag inte gjorde så mycket som jag skulle kunnat gjort. Framför allt tänker jag på mina barnbarn och den till synes mörka framtid som väntar dem.
bäste lasse…
det var en märklig tanke... "vi har gjort vårt". reser man exempelvis i andalusien ser man alla dessa svenskar som "gjort sitt". färdiga med världen, hur mörkt det än ser ut. ja, somliga bryr sig knappt om sina barn och barnbarn. man har gått i pension, som om man kan gå i pension från sina medmänniskor.
håller inte alls med dig med andra ord. skulle bekvämligheten stå över vår plikt att bidra till att rädda det som räddas kan?
är det inte i själva verket ett sådant tänkande som skapat den situation vi lever i, och kanske i synnerhet då i sverige? ingen tanke på att värna de traditioner som fött oss och som bär upp samhället. nej, istället vurmen för förändring, för det nya, för "det andra".
nu kanske dessa ord inte gäller dig, men många andra.
som rheinfelt... statsministern som hellre sågade ned trädet än den gren han satt på...
allt gott
einar a
Skicka en kommentar