onsdag 31 juli 2024

Golan i centrum för en katastrof

Skärmdump från DN

Under rubriken Ett nytt storkrig i Mellanöstern... skriver Niklas Ekdal i DN:

Triangeln mellan den syriska högplatån Golan, israeliska Galiléen och södra Libanons mosaik måste vara världens mest fascinerande. Alldeles för fascinerande för sitt eget bästa.

Han återvänder rent fysiskt till den plats där massakern på barnen i den drusiska byn Majdal Shams utlöste ännu en storpolitisk kris av global betydelse.

Jag blev starkt berörd av hans text, ty för många år sedan stod jag däruppe och blickade ut över bergets stängsel in i Syrien där många av familjerna har sina närmaste släktingar. Det var ett starkt gripande ögonblick av insikt: här står nästa storkrig och väntar. Det är nu i denna stund det är mer hotfullt än någonsin. Ekdal ställer det på sin yttersta spets:

Folkrätt i all ära. Ingen utom Islamiska staten och Irans revolutionsgarde skulle nog vilja se världens mest strategiska platå i händerna på terrorister. Men hur ska Israel överleva i denna omgivning – hur ska arabiska, judiska eller kristna barn någonsin kunna spela boll i säkerhet – om den militära logiken är den enda?

Inga kommentarer: