måndag 22 juli 2024

Böcker som inte finns

 

2015 "firade" vi jul i London. Jag minns min drivkraft: jag ville komma undan allt vad firande heter. Bort från julklappar, påklistrad trevlighet... allt!

Hur skulle jag få till det? Svaret var enkelt: säger man London så smälter vissa människor.

Vi reste dit. Julafton blev osentimentalt fin. Vi njöt av det London erbjöd, till exempel en fantastisk konsert i Royal Albert Hall.

På själva julafton sprang vi från caféer i regn tvärs över gatan till Waterstones 7-våningars bokhandel i närheten av Picadilly. Där hittade jag en fantastisk bokserie, där alla omslagen var grå men hade namn och titlar i en ruta på framsidan. En amerikanska bosatt i London under krigsåren 1939 - 1945 fanns i denna serie med dagböcker.

Jag missade att ta den med mig i flytten. Nu är den fullständigt omöjlig att hitta på nätet. Jag köpte i mild desperation boken här ovan. Det var förstår fel bok, och dyr var den. 

Nu ska jag läsa den och kommer säkert att finna  den mycket intressant. Men pga sjukdomen blir det högst en halv sida i taget. Jag har ju andra viktiga böcker som läses sedan 72-årsdagens presenter öppnades. Nå, varför köper man ibland böcker som inte finns? Är allt en dröm? Är allt i livet förutom plågorna påhittat?

1 kommentar:

Blogredaktör sa...

Hi, "böcker som inte finns..."
Kom att tänka på Fernando Pessoa ock hans Alberto Caeiro, Álvaro de Campos och Ricardo Reis bl.a.
Böckerna finns men inte författarna.
Även om man säger att dessa heteronymer ska inte uppfattas som pseudonymer....

Mina heteronymer (...om jag kunde skriva mer än facebookinlägg) vore isåfall S.T. Rindberg, Dennis Ketcham och kanske även Conny Läckberg...

Gillar Pessao "idéer" skarpt

Rolf Östlund
Örebro