söndag 30 juli 2023

Inger Enkvist: En demokrati utan demokrater

 

Jag läser nu en ny bok om upptakten till det spanska inbördeskriget, åren 1931-1936. Den har skrivits av Inger Enqvist, professor emerita i spanska vid Lunds universitet. Henne har jag läst under många år, både i tidskrifter och dagspress. En pålitlig, sansad och klok röst.

 

Med tanke på de spanska valen som just genomförts och alla varningar för att fascismen är tillbaka med ett rejält fotfäste i landet, tycker jag att det här är en både viktig och självklar bok att läsa.

 

Bokförlaget Augusti skriver:

 

"En demokrati utan demokrater" av Inger Enkvist handlar om de dramatiska år i Spanien som ledde fram till det ökända spanska inbördeskriget (men inte kriget i sig). Detta var en period av politiskt kaos, häpnadsväckande amatörmässighet och egocentrism bland styrande politiker och stegrande våldsamhet från så gott som alla inblandade rörelser.

 

Inger Enkvist är professor emerita i spanska vid Lunds universitet. Hon har ägnat det senaste året åt att besöka spanska arkiv och forskare och har tagit del av den senaste forskningen kring vad som egentligen utspelade sig dessa år.

Detta har lett fram till en berättelse som till vissa delar tvingar oss att ompröva historieskrivningen och vår förutfattade uppfattning om Spaniens 1930-tal.

 

 

Inga kommentarer: