måndag 17 oktober 2022

"Vi har en vinnare" kunde de ropa i riksdagen

Egon Schiele när han var som bäst. Föreställer hans hustru Edith Harms och målades 1917. Schiele gav den titeln "Sittande kvinna med uppdragna ben". Hänger på Nationalgalleriet i Prag, Narodni Galeri.

 "Vi har en vinnare" kunde de ropa i riksdagen i dag, så som man gjorde i televisionens Kontrapunkt. Vad förändras när moderatledaren är statsminister? Jag har svårt att se vad, eftersom jag inte litar på krispiga och rosa programförklaringar typ Tidöavtalet.

På varje punkt vill den få oss att tro på en ny regering som systematiskt betar av våra groteska missförhållanden och ställer saker till rätta. Det är just det jag misstror. Och jag gör det i lika hög grad som jag djupt misstrott de olika s-ledda regeringarna, där framför allt MP grävt ner vårt land i hopplöshetens träsk.

Det akuta problem miljoner svenskar står inför är extremt högra el-priser i vinter. Om det bara viskningar, inte längre några programmatiska löften. Inte ens ett hopp om att kunna klara av dem.

Själv är förstås bäste dräng. Men poängen med ett politiskt styre - parlamentariskt förankrat - är just att medborgarna ska lita på att någon kan hantera nationella och internationella kriser.

Ändå finns det rent privata fördelar: jag slipper nu se de värsta och mest inkompetenta ministrarna i medierna: Annika Strandhäll, Jeannette Gustafsdotter och Ann Linde, i sällskap med Morgan Johansson och Khashayar Farmanbar.

Putin-fascismen härjar, nu med de iranska mullornas militära stöd. Har vi glömt det eller vill vi se åt ett annat håll? De som skrev Tidöavtalet var mycket målmedvetna. Men skulle Sverige svika Ukraina blir domen hård.