måndag 6 juni 2016

Nationaldagen 2016: varför firar vi och vad ska "motverkas"?

Skånsk skogsmiljö. Foto: Astrid Nydahl
Vad betyder nationaldagen för oss? Vi lever i globalismens tidevarv. Det är inte en kliché, det är högst konkret i varje miljö och sammanhang där vi lever. Vad betyder det? Det betyder att de flesta beslut som fattas - politiska, avgörande beslut - har en internationell förankring. Sverige är ett EU-land. Ingen för ens på tal att Sverige borde lämna den europeiska unionen. Är en nationaldag meningsfull i den situationen? Men EU är inte en federal stat, EU är en union av fria, självständiga nationalstater. Är det helt sant? Det är ett ämne som ofta blir föremål för diskussion. Jag har inget behov av det just nu. Nationalstaterna existerar de facto. Den brittiska nationalstaten folkomröstar om några veckor; ska man stanna i eller lämna unionen? 

Skräckscenarierna är många. Det första de fick mig att tänka på var motsvarigheterna i Sverige när vi folkomröstade. De såg ungefär likadana ut: vi skulle bli utblottade, utstötta, massarbetslösa och eländiga om vi inte gick med. Det skulle vi också bli om vi gick med. Man kan inte grunda beslut på skräcken för vad som komma skall. Men i vårt land finns det ett ordspråk som tycks styra liv: "Man vet vad man har men inte vad man får". Jag skulle vilja påstå att det är ett ordspråk som saknar varje existensberättigande, av det enkla skälet att verkligheten inte ser ut så. Man kan möjligen tro sig veta vad man har, men plötsligt kan allt detta vara underkastat händelser och processer som förvandlar allt detta till blotta minnen, till existentiell sand.


Ko i skånsk hage, söndagen 5 juni 2016. Foto: Astrid Nydahl


Varför fira nationaldag alltså? Även jag skulle kunna tycka att det vore en fin symbol, en markering mot de starka politiska krafter som hävdar att Sverige och svenskarna egentligen inte existerar (och enda alternativet som ges är att alla är svenskar, oavsett om de kommit från Asien eller Afrika, ty svensk är man, som vi minns från valrörelsen 2014, om man "åker tunnelbana i Stockholm"). Googla på ordet nationaldag! Det ger många häpnadsväckande träffar om diverse arabiska festivaler som arrangeras i vårt land "för att motverka" - ja, vad då? Det är ingen tillfällighet att sådana fester och festivaler går av stapeln just 6 juni.

Läsare av min blogg vet att de här inte hittar nationalistiska slagord eller nationellt sinnad propaganda. Just därför finns det skäl att understryka att jag gärna bidrar till att argumentera för verkliga omständigheter istället för vackert klingande mångkulturmyter. Sverige och svenskarna existerar. Varje dag, året runt, och jag skulle vilja travestera den polska nationalhymnen och säga: "Än är Sverige ej förlorat". Och med detta i tankarna åker jag ut till Östersjö-kusten, läser och fikar till ljudet av sjungande fåglar och idisslande kor.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Bett. tunnelbaneåkning. Fick vid min frukost blickarna på leverpastejförpackningens lock. Kunnde där läsa:"Scan. Alltid svenskt kött". Hur skall man i sammanhanget förstå detta?

Karl Malghult sa...

Anonym: Det hade kunnat vara sant det där påståendet om det inte vore för att de svenska bönder som levererar dit i huvudsak matade djuren med sojafoder från Brasilien:

http://tradgardenjorden.blogspot.se/2015/11/svenska-bonder-koper-fulsoja-men-vill.html


Inte för att peka ut enskilda bönder (skillnaderna mellan vad konsumenterna betalar och bönderna får i ersättning för sina produkter har ökat de senaste årtiondena, det är totalt sett en extremt skuldsatt och pressad företagarkår vi talar om) men det är inte riktigt så som Scan vill ge sken av i reklamens värld.

Anonym sa...

@Karl Malghult
I alla fall bättre än befarat. Jag fruktade att det skulle kunna räcka med att den danska grisen transporterats på svensk väg!

Cello Jr sa...

Jag vet inte vad man ska fira. Att Sverige är ett laglöst land där svenskar är rättslösa? Att demokratin inte respekteras? Att etablerade medier vinklar, censurerar och ljuger? Att språket är perverterat (nyanlända, "flyktingkris",hatmedia, etc) och att man kan oroa sig för att Säpo kontaktar en om man helt skopar ut vår samtida gemensamma mardröm? Detta påminner om DDR som vi sett i diverse spelfilmer på senare år och även Nazityskland. Får man skriva så? Är det ens lagligt eller olaglig hets mot det rådande systemet?