torsdag 3 december 2015

Vår olycka. "Civilisationens bottenskrap" - en karikatyr

Foto: Astrid Nydahl
Eftersom vår olycka är historiens olycka, historiens förmörkelse, blir vi tvungna att gå längre än Valérys ord, skärpa deras betydelse - vi vet nu att civilisationen är dödlig, att vi med stormsteg närmar oss världskatastrofens horisonter, det värstas mirakler, fruktans gyllene tidsålder (...)
Stammar med insikten att befalla samlas för att forma en stormakt; det ögonblick kommer när de resignerat och vacklande suckar efter en underordnad roll. När man inte längre invaderar, går man med på att invaderas (...)
Västerlandet? En möjlighet utan morgondag (...)
Om mänskligheten någon gång i framtiden skulle börja på nytt, skulle den göra det med sitt avskum, med idioter från alla håll, med kontinentens bottenskrap; en karikatyrartad civilisation blir resultatet... (Ur E.M. Ciorans Bitterhetens syllogismer, översättning av Jon Milos)
När jag lade mig för nattsömnen för 9 timmar sedan hade jag redan hunnit tänka tanken: Islam, islam och islam - igen och igen. När jag steg upp för en ny dag bekräftades mina farhågor. Också massmorden i Kalifornien har en muslimsk anknytning. Exakt vilken är oklart när jag skriver detta (och oavsett är det att betrakta som ett terrordåd helt i linje med andra vi sett, år efter år, i olika delar av världen). Det par som utförde massakern var båda muslimer, han från Pakistan, hon från Saudi-arabien. Jag har i ett par timmar nu läst amerikanska texter och tittat på rapporteringen från flera tv-kanaler, också lokala i San Bernardino. Mitt bestämda intryck är att det kommer att bli en än obehagligare sanning som till slut presenteras för amerikanarna. Och det är då jag åter tar fram rumänsk-franske E.M. Cioran. Hans närmast profetiska texter har stor giltighet en dag som denna. Den lilla buketten ovan talar för sig själv. Även om jag inte har det minsta att invända när jag hör att britterna bombat de oljekällor som förser IS med jätteinkomster, är jag ändå mer benägen att skriva under på Ciorans dystra profetior. IS har nämligen sitt folk här, mitt i våra samhällen, redo att utföra de mest horribla massmord som kan skrivas in i deras "civilisatoriska" kontext (kalifatet, överhögheten etc.)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bäste Thomas!
Jag läser dig ofta och jag vill att du skall veta att dina texter betyder mycket för mig. Min rabiata omgivning (jag var en del av 68-vänstern och vänkretsen är fortsatt troende) har i stor utsträckning klippt alla band. Mitt hopp om att deras hårdföra utfrysning kan mildras är att SD blir ännu större. I min naivitet inbillar jag mig att de då till slut börjar skämmas och ja....

Steen sa...

Tidligere vicedirektør i Verdensbanken, Sven Burmester, der bla. har boet i Kina og Egypten, har sagt: "Islam er en mislykket kultur. Lad os vende os imod lande, som gerne vil leve. BRIG landene og visse afrikanske lande." Jeg tænker tit på disse ord, når jeg endnu en dag forventes at engagere mig i det kaotiske Mellemøsten, deres intriger og deres myrderier. Luk af for dem, isoler dem, lad dem slås. Lad os, der elsker livet, leve det i fred.
https://da.wikipedia.org/wiki/Sven_Burmester

Anonym sa...

Tyskarnas vanligaste religionstillhörighet är väl kristendomen och arabernas är väl islam. Kan vi dra några slutsatser om kristendomen och islam på grund av detta? Är alla kristna nazister? Är alla muslimer terrorister?

Anonym sa...

Till Anonym: Nationalsocialismen var inte religiös utan ateistisk. Det intressanta är att man fann en samarbetspartner i islamismen.

Till Steen och Thomas.
Jag tror att Gunnar Heinsohn är inne på ert spår också även om hans bov i MÖ-dramat icke är religionen direkt utan ungdomspuckeln där.
Sänd icke era enfödda söner från väst till öst med sina tre-fyra- söners-familjer för att försöka få stopp på ett pågående inbördeskrig.
Man kan dock hävda, tycker jag själv, att det faktum att det föds för många söner i MENA-land så kan mycket väl Islam och olje-inkomsterna samverkat fram denna konsekvens.
Lars-Erik Eriksson

Anonym sa...

#Lars Erikson. Ur vilken mylla hämtade nazisterna sina anhängare. Och är du säker på att de arabiska terroristernas retorik är ärligt religiös.

Anonym sa...

Anonym:
Det torde vara allom bekant att Tyskland saknade en medelklass vid förra sekelskiftet, i stället hade man en soldatklass som hyllades och ärades i alla sammanhang.
Versaillesfreden kostade enormt mycket och dränerade nationen men USA ställde upp för dem ända tills 1929, börskraschen, och efter det kunde Hitler manövrera sig fram till statskuppen.
Således; inte för mycket Kristendom, snarare för litet av den varan.
Vad beträffar de som ropar Allahu Akhbar när de mördar, så kan jag mycket väl tänka mig att sharian, faktiskt, är rättesnöret, men att motivet handlar om revir- och territorieambitioner.
Lars-Erik Eriksson

Anonym sa...

#Lars Eriksson 3 december 17:06
Menar du att den sociala strukturen i Tyskland var unik i Europa år 1900 (alltså förrförra sekelskiftet)? Och om du tror att religionernas innersta väsen är att man skall sitta i sin kammare och brottas med sin Gud, så är du nog lika naiv som Löfven tycker att "vi" är. Alla religioner jag känner till har haft samhällsbärande aspirationer och när de slutar ha det, så går deras samhällen under.

Anonym sa...

Anonym:
Om du jämför Tyskland, Italien o England o Frankrike så vågar jag påstå att soldaten hade högst status i just Tyskland år 1900.
Din sista tes är ganska enkel att motbevisa:
Kristendomen har nästan alltid samverkat med den världsliga makten och därför givit frukt medan Islam som i ex. Iran tagit över hela apparaten och sänkt samhället gruvligt.
F.ö.:
Vilket av alla samhällen som domineras av Islam har inte gått under?
Så, det där med vem av oss som är naiv är möjligen diskutabelt.
Lars-Erik Eriksson