tisdag 17 november 2015

Judisk dimension av Parismassakrerna

Tidigt i skeendet - nämligen i lördags - lyfte jag fram den judiska dimensionen av Parismassakrerna. Svensk press teg, med undantag av ett dygn senare då DN återgav ett franskt nyhetstelegram. Idag ger det bättre eko i Expressen, där Negar Josephi skriver om det: 
Genom åren har många judiska och israeliska musiker upprätt på Bataclan. Mellan åren 2006–2009 höll den judiska, ideella gruppen Migdal sina insamlingsgalor till stöd för den israeliska gränspolisen där. I oktober hade 500 kristna sionister samlats på Bataclan för att stödja Israel.
I december 2008 kom tio män med ansikten täckta av arabiska keffiyeh – palestinasjalar - till Bataclan och ville prata med föreståndaren. Männen, som filmades, sa: "Det här är något som vi kan inte fortsätta acceptera. Ni kommer att få ta konsekvenserna av era handlingar. Vi kom hit för att varna er. Nästa gång kommer vi inte för att prata.”
Massakern på Bataclan var den överlägset dödligaste av de sex samtidiga attackerna i Paris på fredagen. Joel Laloux gav sig av i tid. Bakom sig lämnade han en ståtlig teater som i dag är synonym med massaker och fasa. Och där en majoritet av offren var unga människor.
Massakern på Bataclan skriver in sig i ett mönster. Många av målen i de senaste årens terrorattacker i Europa har varit judiska. Om detta har ingenting skrivits i svenska medier.
Här ett pressmeddelande från Bataclan:
Dear friends,
No words can express the magnitude of our grief. Our thoughts are with the victims, the injured and their families.
You are likely to want to come together and pay your respects at the Bataclan, but unfortunately the authorities still need to work on site.
We will inform you when it will be possible to gather in front of the venue.
A hotline is available for you to retrieve your belongings and those of your loved ones.
This is +33 (0)1 49 96 33 21, available between 8am and 8pm .
Thank you for your support which touches us deeply. 

Inga kommentarer: