söndag 19 mars 2017

Historierevisionismen

Foto: Astrid Nydahl
Vad är historierevisionism? Kanske är det hög tid att ställa den frågan igen. Vi häpnar över att turkarna förnekar folkmordet på armenierna. Men samtidigt ser vi hur grupper, både här hemma och runt om i västerlandet, förnekar den industriellt organiserade förintelsen av Europas judar. 

Vilken poäng finns det i denna historierevisionism? Ingen alls så vitt jag förstår. Ty samtidigt med förnekelsen hotar man detta folk med just förintelse. Något alternativ lär inte finns för just judarna, eftersom de är skuld till alla våra olyckor. Nå, Soros är förstås värst, men familjen Bonnier är minst lika farlig. 

Så tycks man resonera. Det är inte bara politiskt motbjudande, det är dessutom så enfaldigt att man egentligen bara skulle skratta åt det.

Varför är då historierevisionismen farlig? Den är det därför att kommande generationer lyssnar till dess lögner och propaganda. Istället för att läsa på - litteraturen i ämnet är vårt kollektiva minne, rik på vittnesmål och dokumentation - låter man sig fångas av den lättköpta, konspiratoriska och egentligen urgamla antisemitiska propagandan.


Inga kommentarer: