söndag 3 januari 2016

Saudiskt barbari och iransk kontring

Irans Ali Khamenei hotar saudierna med hämnd.
Medan den svenska offentligheten bland annat upptas av kommentar kring den id-kontroll som nu införs på Kastrup sker det något som i ännu högre grad borde intressera oss. Iran hotar Saudiarabien med "gudomlig hämnd" för avrättningarna nyligen, mest av allt det faktum att de dödade den shia-muslimske ledaren Nimr al-Nimr. Här blottas, så att var och en kan se det, vad som är den mordiska sprickan mellan sunni och shia inom islam. Och det är denna vi importerat sedan många år till Sverige. Om detta utlöser ett regelrätt krig mellan de två starka staterna Iran och Saudiarabien vet vi inte, men tonläget är så högt att det borde oroa.

Iranierna jämför saudiernas avrättningspolitik med den som Islamiska staten praktiserar. Det är ett i och för sig en helt korrekt jämförelse, eftersom de båda tillämpar sträng sharia.

Halshuggningar, steningar, avhuggna lemmar, så ser sharia ut i praktiken. Laglösheten kännetecknar hela förfarandet och de människor som dödas är rättslösa från början. Men den ena barbaren, saudierna, är "vår vän och allierade", medan den andra, IS, är "fienden". I praktiken står de båda för samma sak. Vår del av världen hycklar i sina relationer, av det enkla skälet att man valt den ena som partner för råvaruhandel och vapenförsäljning. Tids nog kan det blir den andra, det vet vi inte något om idag.

Irans Khamenei är en stark religiös ledare. Hans ord har tyngd såväl inrikes- som utrikespolitiskt. Han talar om al-Nimr som martyr. Var och en kan lära vad skillnaden mellan shia och sunni är. Men i den här situationen gäller det också att förstå hur de mekanismer ser ut som kan förstärka de pågående katastroferna i Mellanöstern och arabvärlden, och att se varför ett eventuellt krig mellan de två skulle kunna utlösas. Den persiska nationen Iran låter sig förstås inte hunsas av arabiska ledare, det har de visat förr. Och de har starka, religiösa, regionala och politiska intressen i de krig som redan pågår, såväl i Irak som i Syrien. Än är inte sista bomben sprängd. Än är inte sista katastrofen inledd.


1 kommentar:

Cello Jr sa...

Ännu en liten brandhärd. Nu när Syrienkrisen tycks lugna ned sig.
Be för freden!