fredag 2 juni 2023

Immanuel Kant: Vad är upplysning? och andra småskrifter (Daidalos, div översättare)

Jag hade just fått hem och på läsbordet lagt Vad är upplysning? Jag tillhör den generation vars grundskola och gymnasium fick oss att anse ämnet filosofi motbjudande. Inte en droppe syre, inte en millimeter liv fanns det i den undervisningen. Nå, nu var det dags för lite Kant-läsning. Då, precis då, slog döden till. Mitt hjärta slutade slå. Efter det följde fyra minuters återupplivning och några veckors hjärtvård på sjukhus.

Inte en rad läste jag där.

Väl hemkommen igen insåg jag att läsning var en fysisk omöjlighet. Kant lades åt sidan. Men jag vill ändå bjuda på ett citat som också nu gör mig på gott humör. Det är hämtat ur Svar på frågan: Vad är upplysning? i översättning av Joachim Retzlaff:

"Det är bekvämt att vara omyndig. Har jag en bok som har förstånd i mitt ställe, har jag en själasörjare som har samvete i mitt ställe, har jag en läkare som bedömer dieten i mitt ställe o.s.v., så behöver jag ju inte anstränga mig själv."

Oavsett allt annat är det ju en mycket bra beskrivning av massans mentalitet. Flera Tidö-avtal åt de folk som föredrar att aldrig anstränga sig. 

Inga kommentarer: