tisdag 7 mars 2023

Anna Grinzweig Jacobsson: Bröllopspogromen. En ukrainsk-judisk familjeberättelse (Korpen)

 

Anna Grinzweig Jacobsson: Bröllopspogromen. En ukrainsk-judisk familjeberättelse (Korpen)

 

Litteraturen om judehatet är omfattande, och sträcker sig från berättelser om pogromer genom tiderna, fram till den av Hitlerväldet organiserade Förintelsen. Att läsa Anna Grinzweig Jacobssons bok Bröllopspogromen blir att se hur ännu en släkt drabbats och hur en rad individer och släkter försökte överleva de antisemiter som drog fram i Ukraina, Polen, Ryssland/ Sovjet och andra länder och mödrade sina särskilda hatobjekt.

 

Bröllopspogromen får sin särskilda aktualitet med Ukrainas nuvarande lidande under Rysslands angrepp.

 

Centralfigur i samtiden är författarens moster Roza, 95 år gammal när de träffas i hennes lilla lägenhet i Boca Raton, Florida i juni 2017. Berättelsen kan börja. Roza säger att huvudet är det enda som fungerar på hennes kropp, och det är precis vad som behövs för denna detaljrika berättelse.

 

Det finns många enskildheter i berättelsen att fästa sig vid. Låt mig nämna två av dem.

 

Massvälten, Holodomor, var organiserad av Stalins regim. Städerna skulle vara väl försörjda på livsmedel, men landsbygdens befolkning dog som flugor. Medveten stalinistisk politik som i många årtionden förnekades utanför Sovjetunionen. Under åren 1932-1933 dog miljoner ukrainare av svält. Ingen nämnde det, varken medan det pågick eller efteråt.

 

Det andra är den genomarbetat anti-judiska politiken. 1929 blev sabbatsfirandet förbjudet. Författarens egen judiska släktlinje förlorade sina judiska seder – förmodligen för gott. Synagogorna stängdes.

 

I en epilog till den bitvis svårsmälta släkthistorien skriver författaren om Rysslands anfall på Ukraina. Mer än hundra år har gått sedan bolsjevikerna grep makten och skapade det sovjetiska rike som blev en sådan plåga för judarna. Nu gör Putin samma sak mot  Ukraina och dess olika folk.

 

Att inte läsa den här boken måste betraktas som att frivilligt avstå från central kunskap.

 

***

 

Förlagsinformation:

 

Den 24 april 1920 gifter sig författarens morföräldrar Rebecka och Isaak i synagogan i en ukrainsk by. Inbördeskriget efter ryska revolutionen rasar. Ukraina kämpar för sin självständighet och den efterlängtade bröllopsfesten blir krossad av en pogrom. Så inleds denna skrämmande aktuella historia om förföljelse och flykt från pogromer, Stalins terror och Hitlers ockupation. 

 

Långt senare, inför sin nittiofemårsdag, avslöjar moster Roza hemligheter som varit så farliga att familjen raderat ut dem från sitt medvetande. 

 

Bröllopspogromen, som bygger på författarens samtal med Roza, är en berättelse om kärlek, sammanhållning och mod. Och om hur händelser i det förflutna fortfarande kastar smärtsamma skuggor in i nuet. 

 

Boken utkommer på årsdagen av Rysslands anfall på Ukraina den 24 februari 2023.  Delar av Bröllopspogromen har publicerats som serien Rozas resa i Göteborgs-Posten sommaren 2022.