lördag 6 maj 2017

Ny dansk bok om Johannes Brahms

Författaren Karl Aage Rasmussen
Karl Aage Rasmussen: En sørgmodig drøm om idyl – uudgrundelige Johannes Brahms (Gyldendal, Köpenhamn)

En av mina verkliga favoritförfattare ägnar sig helt åt musiken. Han är själv kompositör och fram till 2008 var han professor vid Det Jyske Musikkonservatorium. Han har skrivit böcker om Glenn Gould, Svjatoslav Richter, Gustav Mahler, Robert Schumann, Johan Cage, George Gershwin, Pjotr Tjajkovskij och andra (länkar till en handfull artiklar jag tidigare skrivit om honom här i bloggen finns längst ner i denna text). Den nu aktuella boken handlar om Johannes Brahms liv och verk.

Vem var han då, den outgrundlige?

Brahms föddes i Hamburg 1833. Musiken fanns i familjen, hans far spelade olika instrument och lille Johannes fick pianolektioner redan som barn.

När han fördes till den sista vilan 1897 sänkte alla fartyg i Hamburgs hamn sina flaggor. Det var en stadens son, nu känd som en like till Bach och Beethoven, som avlidit i Wien och man hedrande honom som den store kompositör han var.Han betraktades ofta som både otrevlig och bufflig. Hans humör svängde raskt från den ena ytterligheten till den andra. Han hade ingen egen familj med barn men stod Robert Schumanns änka Clara mycket nära. Han var dessutom gudfar till minst sexton barn! Hans kärleksförklaringar till Clara var frekventa och lidelsefulla. Rasmussen säger att han i sitt musikliv var präglad av stor flit och redlighet.


Litteraturen spelade stor roll i hans liv, han använde sina sparpengar till att handla hos bokhandlare och antikvariat. 

Hans musik hör definitivt till mina favoriter. Rasmussen går igenom hans musikskapande, från de allra tidigaste kompositionerna, ända fram till slutet, där särskilt Ein deutsches Requim sticker ut. Det är ett märkligt verk, delvis eftersom det inte ansluter till traditionen av dödsmässor. Brahms verk är "en meditation over meningen med jordelivet, over forgængeligheden och 'det der skal komme'". Han ville understryka sin humanistiska, icke-religiösa utgångspunkt säger Rasmussen.

Som alltid med dessa böcker får man en lika livfull och djuplodande bild av såväl kompositörens liv som hans verk. Det är lika grundligt utfört som man förväntar sig och erbjuder lika delar bildning och munterhet. Jag kan inte nog rekommendera denna bok för var och en som uppskattar Brahms.


***

Om andra böcker av Rasmussen här i bloggen:

Karl Aage Rasmussen: Svjatoslav Richter, pianist (Akvilon, översättning av Helena Hansson)

Karl Aage Rasmussen: Tilnærmelsertil Gustav Mahler (Gyldendal, 

Köpenhamn).Karl Aage Rasmussen: Sindetsekko. Pjotr Tjajkovskij i lys og skygge (Gyldendal, Köpenhamn)Karl Aage Rasmussen: Musik i dettyvende århundrede - en fortælling (Gyldendal, Köpenhamn)Inga kommentarer: