onsdag 10 maj 2017

Keskiviikko/ onsdag/ mitt i veckan/ kroppsrörelser

Linderödsåsen maj 2017. Foto: Astrid Nydahl
Plötsligt stod jag mitt i veckan. Ingen förvarning, bara några stilla nätters sömn och så var det dags. Vad är det som står närmast på programmet? Ingenting. Jag bestämde mig den gångna helgen för att sluta gå på gymmet (dit jag gått varje vecka sedan september). Nu ska den egna cykeln göras i ordning och det får räcka som kroppsrörelse.

Nu har jag lagt de politiska böckerna bakom mig, om man med politik menar det slags litteratur jag vid flera tillfällen skrivit om under vintern. Nu har jag istället börjat bekanta mig med en fin bok i ett ämne som alltid fascinerat och intresserat mig: vandrandets konst.

Boken heter Wanderlust och är skriven av Rebecca  Solnit. Smaka på detta:
Det (vandrandet) är ett kroppsarbete som inte producerar någonting annat än tankar, upplevelser, ankomster. Efter alla dessa år då jag har vandrat för att reda ut andra saker kändes det logiskt att, som Thoreau, börja om med det som låg allra närmast det, vill säga fundera över det här med att gå till fots (...) Vandringsrytmen alstrar ett slags tankerytm, och färden genom att landskap efterliknar eller stimulerar färden genom en rad tankar.
Dessa rader är hämtade i bokens början, och det blir bara mer intressant ju längre jag kommer. Cykla ska jag göra. Och parallellt med läsningen av Solnit ska jag ta längre promenader vid Östersjökusten.


Inga kommentarer: