fredag 17 april 2015

Vägra valet. Ny dansk uppmaning

En ny dansk bok tar Emma Goldman på orden, hon som skrev "Om det gick att förändra något genom att rösta, så skulle det ha förbjudits."

Den nya boken är skriven av Søren Mau som är filosofistuderande från Århus. Hans bok har karaktären av pamflett och ansluter till mycket som skrivits om parlamentarism och demokrati i marxistiska kretsar. Mau argumenterar utifrån omständigheter som dessa:
Nationalstaten har mistet suverænitet og har en begrænset evne til at regulere samfundsudviklingen. Den globaliserede og finansialiserede økonomi har udhulet parlamenternes magt over penge og arbejde. Og politik er blevet en professionaliseret, afkoblet og markedsliggjort mediemaskine, hvor eliten kan skifte mellem roller som politikere, eksperter, spindoktorer og erhvervspinger.
Det är bara alltför lätt att hålla med honom om nationalstatens alltmer symboliska beslut. Viktigare är att försöka förstå och granska de beslut som fattas av EU. Varje medlemslands medborgare borde betrakta det som viktigast av allt. Men det är ju också så, som Mau hävdar, att den globalt marknadsstyrda ekonomin har större inverkan på våra liv än någonsin de nationella parlamenten.
»Opfordringen til at undlade at stemme kan formuleres sådan her: Lad være med at være vælger. Lad være med at lade dig reducere til den borger og den forbruger, den politiske elite vil have dig til at være. Gør i stedet hvad du kan for at blive et politisk subjekt, der nedbryder udemokratiske magthierarkier og lader nye politiske fællesskaber opstå.« Ur Søren Maus ’Hæv stemmen!’ Bokens undertitel: ’I hvilken det vises, at folketingsvalget er et ideologisk ritual, der opretholder et udemokratisk politisk system, og at det første skridt på vejen mod et demokratisk samfund er at lade være med at stemme’.
Kanske borde en sådan pamflett översättas till svenska, om inte annat så för att den så kallade "decemberöverenskommelsen" visar hur lätt parlamentariker och regering tar på valresultatet och hur snabbt en "demokrati" kan visa sig vara en folkvald skendemokrati utan minsta mening för riksdagen i fråga. DÖ är bokstavligt talat ett parlamentariskt dött tillstånd. Mau kanske har något att säga i sammanhanget.

1 kommentar:

Anonym sa...

se även: http://www.dn.se/debatt/politikproffs-i-kulisserna-styr-utan-demokratiskt-mandat/