söndag 15 december 2013

Civilisation: A Personal View by Kenneth Clark

Lord Kenneth Clark gjorde 1969 en tv-serie som lät tala om sig: Civilisation: A Personal View.

Den sänds nu igen på Axess TV. När jag såg den igår tänkte jag: det här kan man använda televisionen till. Bildning, fascinerande berättelser, insikter som baseras på historia. Motsatsen till dagens konsumism och hysteriunderhållning som fyller alla tv-kanaler från SVT till TV6 och längre ner i underhållningsträsket. Clarks serie är gammal, men det gör den ännu mer fascinerande att följa. Tempot är lugnt, Clark berättar pedagogiskt, eftertänksamt och på den vackraste engelska. Jag såg igår ett avsnitt i serien och tankarna blev många. Det fanns alltså en tid då vårt kulturarv, vår civilisations historia, faktiskt kunde framställas seriöst och insiktsfullt, då ett lägre tempo och ett annat tilltal än dagens flaxande, högljudda, moderiktiga hojtande var möjligt. Jag kan inte nog rekommendera denna serie.Axess presenterar serien så här: "Konsthistorikern Lord Kenneth Clark presenterar den första episka undersökningen av den västeuropeiska kulturen som gjorts för tv. Serien hyllades som ett mästerverk när den först sändes 1969 och vann Peabody Award 1971. Civilisation betraktas som ett storslaget tv-verk och ett riktmärke för de många tv-program som den har inspirerat. Serien tog över två år att producera, spelades in på över 100 platser i 13 länder och sträcker sig över fler än 16 länder och var banbrytande i sin höga ambition och stora omfattning på 1960-talet.

Det här är Lord Clarks personliga syn på de avgörande faserna i västerlandets kulturella utveckling. Mot bakgrund av historien avslöjar han både människor som gav ny energi till civilisationen och utvecklade vår förståelse för konsten och oss själva, samt deras genialiska verk inom arkitektur, skulptur och måleri, filosofi, poesi och musik, vetenskap och ingenjörskonst.

Med en uppsjö av information och insikt, överdådiga bilder, fängslande berättelser kryddat med torr skotsk humor kartlägger Lord Clark de idéer och händelser som har tagit oss från Greklands och Roms kollaps, genom renässansen och den industriella revolutionen, ända fram till idag."

Här följer länkar till alla avsnitten, och där anges också tiderna man kan se serien, vars avsnitt sänds vid upprepade tillfällen:


Del 1 - Den mörka medeltiden

Del 2 - Europas uppvaknande

Del 3 - Den gotiska världen

Del 4 - Renässansen

Del 5 - Det påvliga Rom

Del 6 - Reformationen

Del 7 - Motreformationen

Del 8 - Realism inom konst

Del 9 - Rokoko: sökandet efter lycka

Del 10 - Franska revolutionen

Del 11 - Romantiken: Naturdyrkan

Del 12 - Napoleon: hoppets villfarelse

Del 13 - Industrialismen


1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för tipset. Beställde DVD-utgåvan från play.com.
TJ