fredag 24 februari 2023

Alisa Velajs bok om Fatos Arapi. Ullmar Qvick berättar

 

FATOS ARAPI, EN FÖRGRUNDSGESTALT INOM ALBANSK POESI, föddes 1930 i kuststaden Vlora, där den albanska självständigheten utropats den 28 november 1912. Självständighet kom också att bli ett nyckelord i Arapis liv. Hans barndom förflöt genom kung Zogs regim, italiensk och tysk ockupation, och hösten 1944 följde den 14- årige Fatos med partisanerna på deras väg norrut. Om detta berättade han för mig då vi träffades på 1970-talet. Vi hade sedan en mångårig brevväxling.

 

Fatos Arapi utbildade sig som ekonom i Sofia, men han kom att bli verksam  som journalist och föreläsare i litteratur vid Tiranas universitet. Han var en mycket aktiv poet med modern stil i sina verk. Sedan han blivit kritiserad för "främmande ideologisk påverkan" kom han att behålla mycket i byrålådan fram till diktaturens fall. Han fortsatte att skriva fram till sin död 2018.

 

ALISA VELAJ har skrivit en genomträngande bok om Fatos Arapi och hans författarskap. Jag stannar upp mitt i läsandet. Alisa Velaj refererar till Bibeln, till de första orden i Johannes evangelium: "l begynnelsen var Ordet.". Och i vers 5 läser vi: "Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det" i den svenska bibelöversättningen.

 

Lyser, verbet i presensform, betyder här inte bara nutiden utan allmängiltigt, alla tider. Ljusets hjälte står upp mot antihjälten, mörkret.

Arapi skapar en allegori kring myten om  Kain och Abel. Mörkrets sken finns i de handlingar som upprepas av Kains efterkommande. Arapi skriver om antiljusets galna apostlar: "skenet från mörkret finns, det går före tiden, hoppet dödas, friheten mördas, de är fåglar okunniga i att flyga och hatar himlen, de är mörkrets varelser, vi är av liv, jag närmar händerna och genom lågans sprakande hör jag döden tala för sig själv…"


Fatos Arapi är sannerligen inte unik bland poeter att tala om ljuset och antiljuset, mörkret. Den svenske poeten Johan Henric Kellgren publicerade 1792 dikten Ljusets fiender, där han talar för att hålla fast vid upplysningstidens idéer,  trots att de börjat missbrukats. Det var tredje året på franska revolutionen, makten och våldet härjade.


Arapis ord här ovan om mörkrets sken är skärande aktuella. Vi har upplevt de galna apostlarna Hitler, Stalin och Enver Hoxha. Idag heter de Khamenei, Putin, Erdogan. Ja inte bara de. De som dödar hoppet, mördar friheten är många i Kains släkte.

 

Idealismen och materialismen har sina apostlar i båda lägren. Ljusets låga och mörkrets förrädiska sken möts runt vår jord.

 

 

Inga kommentarer: