torsdag 13 juni 2024

ULLMAR QVICK FYLLER 90 ÅR IDAG!


Multibegåvningen, vännen Ullmar fyller 90 år och jag ska inte tala så mycket om det. Ord - på svenska, albanska, finska eller något annat språk räcker ändå inte till.

 
Jag träffade Ullmar i Durrës vid den albanska kusten, sommaren 1978. Vi trevade oss fram i det som kallades Svensk-albanska föreningen. Det var mest en sekt där Jan Myrdal och hans närmaste styrde. 
 
När Albanien och Kina bröt med varandra föll också alla sådana föreningar samman. Maoister i Europa tog avstånd från Albanien. Ullmar och jag fortsatte dock arbetet, vi byggde vänskap och kontakter. 
 

Sedan dess har Ullmar gjort ett jättearbete med egna skrifter, översättningar och handfast solidaritetsarbete. Diktaturen föll, drömmen om "socialismen" bleknade, men Ullmar var inte diktaturens utan folkets vän. Det har han varit varje dag fram till nu, och naturligtvis fortsättningsvis.
Grattis från oss skåningar! Inte minst från oss som lät en bit av våra hjärtan stanna kvar i Albanien och Kosova. Gëzuar Ullmar!
 
Högra bilden: Ullmar Qvick var en mycket viktig person för arbetet med min bok Skanderbegs ättlingar. Här samtalar han med Kosovas första demokratisk valda president, Ibrahim Rugova. Lägg märke till bilden på väggen, där Rugova träffar påven. Bilden visades i min blogg med tillstånd av Ullmar. Där kan man läsa mycket av och om Ullmar: https://nydahlsoccident.blogspot.com/search?q=Ullmar+Qvick

Inga kommentarer: