torsdag 13 augusti 2015

Morden på IKEA, några lärdomar

Foto: Astrid Nydahl
Finns det några viktiga lärdomar av vad som publicerades och vad som förtegs efter IKEA-morden? Ja, det finns flera olika aspekter. För det första var etablerade och stora mediaföretag, både i pressen och i radio/tv så tysta att det öppnade för spekulationer. När TT efter många om och men valde att säga att de två misstänkta var eritreaner från ett flyktingboende i Arboga-trakten, så bifogade de en varning till sina abonnenter och sade att de manuellt kunde ta bort den informationen från telegrammet.

Hur och varför den svenska kvinnan och hennes son knivmördats förteg man. Därmed öppnade man självklart för spekulationer. Sedan en bild tagen av en IKEA-kund började cirkulera på nätet tilltog dessa. Jag gick själv i fällan. Tyckte mig ha studerat bilden tillräckligt för att våga säga att kvinnans huvud skilts från kroppen. Att jag skrev detta i bloggen var förstås ett oförlåtligt fel, en förhastad handling grundad på vaga fakta och på en djup misstro mot etablerade mediaföretag.

Jag tog förstås bort den bloggtexten när jag på onsdagsmorgonen förstod att sakförhållandena inte stämde med spekulationerna. Men jag bidrog till skadan, det förstod jag av det extremt stora antalet läsare som kom till bloggen i det akuta skedet. Jag ber om ursäkt för min korkade publicering. Ändå insisterar jag på att den kom sig av att vi lever i ett medialt klimat där mörkandet är regel och sakupplysningen undantag. Vi har sett det så många gånger att vi befinner oss i konstant misstro.


Nästa gång en dramatisk händelse av IKEA-mordens karaktär äger rum kommer jag att tiga till dess jag verkligen har full kontroll på fakta. Det är en viktig lärdom. En annan lärdom borde helt andra människor dra av det inträffade: tystnad och/eller aktiv mörkning leder alltid till spekulationer, och det finns metoder att undvika det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad annat kan nyhetskonsumenten i Sverige än att leka kremlolog mellan propagandans självcensur och nätets frifräsare?
I går släppte man fram Hans Bergström i P1 och han efterlyste direktpublicering av det som är "sant och relevant" utan ängsliga sidoblickar på vem som kortsiktigt gynnas i något politiskt läger.
Lyssnade med ett halvt öra också på Reinfeldt i "Sommar" - så låter torkande målarfärg - och det var flosklernas julafton mellan intetsägande låtar.
Kanhända vi förtjänar vår politiska och mediala elit, kanhända vi varit onda i tidigare liv?
Lars-Erik Eriksson

Anonym sa...

Allt tigande beror inte på politisk korrekthet. Det finns (naturligtvis) starka utredningstekniska skäl också.

Matti

elina sa...

Du skall inte skämmas. Eftersom den media SVT vi tvångsmässigt måste betala för inte ger någon vidare sann bild och information av det som händer letar vi alla info på alla andra kanaler. Ofta rätt, ibland feltolkad. Eller tveksamt, men rätt också.