onsdag 17 juni 2015

Badbryggan, branden och Adornos ord

Åhusbryggan tisdag. Foto: Astrid NydahlNär yngsta systern igår var på sjukhuset hade vi hand om de två andra. Vi tog oss bland annat till Åhusbryggan där flickorna köpte glass. Det var väldigt öde, för vinden mellan solstrålarna var inte särskilt varm.

Från bryggan kunde vi se hur branden på bilskroten tog fart och färgade himlen svart. Vi trodde det brann i småhusbebyggelsen i Åhus och fyra tonårsflickor var angelägna om att ringa brandkåren. När vi körde hem kunde vi konstatera att det var lastbilsskroten i Gälltofta som brann med tjock svart rök.

Dagen avsnitt ur Theodor W. Adornos Minima Moralia kommer här:
"Tanken att livet efter det här kriget skulle kunna återgå till 'normala' banor eller rentav kulturen kunna 'återuppbyggas' - som om inte en återuppbyggd kultur i sig vore oförenlig med begreppet - är idiotisk. Miljoner judar har mördats, och det skall nu ses som ett mellanspel och inte som den fullbordade katastrofen. Vad begär den här kulturen egentligen därutöver? Och även om lika många fått en frist: är det rimligt att föreställa sig att det som har hänt i Europa inte får några följder, att kvantiteten av offer inte kommer att slå över i en ny kvalitet, barbari, i samhället i samhället som helhet? Så länge spelet går vidare drag för drag är katastrofen bestående."

Inga kommentarer: