torsdag 4 augusti 2016

Hélène Cixous om terroristen i Nice


Ljuset släpps igenom.  Foto: Astrid Nydahl




Jag började läsa en artikel av Hélène Cixous om den islamistiska massmördaren i Nice den 14 juli (någon översättare av texten angavs inte). Hélène Cixous är en författare som betytt mycket för mig och jag förväntar mig att hennes text ska skapa lite perspektiv. I början av artikeln läser jag:
”Det var en dröm och plötsligt tände det till i huvudet, den här gången skulle hjälten vara han själv, tveklöst, i morgon, i morgon, det är allt utom en dröm, det är han som ska bli hela världens huvudperson, det ska bli hans fest, i alla media ska hans porträtt föras in i Grymhetens galleri, han har sett det på internet, han kommer att finnas på kändislistan tillsammans med Stalin, Nordkoreanen med flera, men hans namn ska stå på den särskilda pelaren för martyrer, inrättad av de stora islamistiska ledarna, och det är medan han känner drifterna stiga genom hela kroppen som han snart har den 14 juli i sikte, de sista dagarna är det inte så lätt att hålla fast vid den mentala erektionen, det krävs en styvt upprätthållen vilja, han tar hjälp dels genom att deklamera smädelser över sina villebråd, de är löss, svin, kackerlackor, avföring, dels genom att upprepa Guds namn, Honom som alla dessa hjältemodiga ansträngningar, allt detta blod och dessa avskurna strupar, är tillägnade för att vara till behag; han har också svettningarna, rädslan, men han tycker att alla tecken verkar för honom, den klara himlen, den 14 juli, det är ett snilledrag, han är inte ensam.
 Gärna läser jag lite längre fram:
”Jag är rädd för Renhetsivrare, religioner, ideologier för vilka vi är flugor. Jag har svårt att föreställa mig lastbilsmannen, mördaren av åttiofyra flugor på två minuter i Guds namn. Jag har alltså svårt att föreställa mig Gud på la Promenade des Anglais.”
Och:
”Rättfärdig mördare? Aldrig. Mördare med krona av lik. Kapten i demonernas skara, Gud är Bossens namn. Ingen känner hans rätta namn. Och de stora superpatronerna (drakarna)? De är oräkneliga och maskerade och diskreta som i en skräckfilm, de är en sorts vetenskapsmän som experimenterar med Ondskan, världen är deras laboratorium. De är många men som en enda, likt Djävulen, och likt alla djävlar delegerar de jobbet till sina tusentals demoner, dessa osaliga som vi redan mött i Dantes ”Inferno”, människoslaktare som spetsar, bränner, sprättar upp och jagar genom alla städer, alla dessa ondskans män som flödar över på vår jord, de som älskar att värvas av sådana som är värre än dem för de drömmer om att bli valda av IS-djävulen. Under tiden reser sig IS-djävlarna kallsinnigt, ställer sig över Lagen.” 
Jag ber er alla, läs hennes text!