torsdag 3 december 2015

Vår olycka. "Civilisationens bottenskrap" - en karikatyr

Foto: Astrid Nydahl
Eftersom vår olycka är historiens olycka, historiens förmörkelse, blir vi tvungna att gå längre än Valérys ord, skärpa deras betydelse - vi vet nu att civilisationen är dödlig, att vi med stormsteg närmar oss världskatastrofens horisonter, det värstas mirakler, fruktans gyllene tidsålder (...)
Stammar med insikten att befalla samlas för att forma en stormakt; det ögonblick kommer när de resignerat och vacklande suckar efter en underordnad roll. När man inte längre invaderar, går man med på att invaderas (...)
Västerlandet? En möjlighet utan morgondag (...)
Om mänskligheten någon gång i framtiden skulle börja på nytt, skulle den göra det med sitt avskum, med idioter från alla håll, med kontinentens bottenskrap; en karikatyrartad civilisation blir resultatet... (Ur E.M. Ciorans Bitterhetens syllogismer, översättning av Jon Milos)
När jag lade mig för nattsömnen för 9 timmar sedan hade jag redan hunnit tänka tanken: Islam, islam och islam - igen och igen. När jag steg upp för en ny dag bekräftades mina farhågor. Också massmorden i Kalifornien har en muslimsk anknytning. Exakt vilken är oklart när jag skriver detta (och oavsett är det att betrakta som ett terrordåd helt i linje med andra vi sett, år efter år, i olika delar av världen). Det par som utförde massakern var båda muslimer, han från Pakistan, hon från Saudi-arabien. Jag har i ett par timmar nu läst amerikanska texter och tittat på rapporteringen från flera tv-kanaler, också lokala i San Bernardino. Mitt bestämda intryck är att det kommer att bli en än obehagligare sanning som till slut presenteras för amerikanarna. Och det är då jag åter tar fram rumänsk-franske E.M. Cioran. Hans närmast profetiska texter har stor giltighet en dag som denna. Den lilla buketten ovan talar för sig själv. Även om jag inte har det minsta att invända när jag hör att britterna bombat de oljekällor som förser IS med jätteinkomster, är jag ändå mer benägen att skriva under på Ciorans dystra profetior. IS har nämligen sitt folk här, mitt i våra samhällen, redo att utföra de mest horribla massmord som kan skrivas in i deras "civilisatoriska" kontext (kalifatet, överhögheten etc.)