söndag 8 juni 2014

Ryssland - hot eller allierad

Jag såg för en timme sedan på BBC World en väldigt intressant debatt om Ryssland inför framtiden, mot bakgrund av annekteringen av Krim. En av de fyra debattörerna har skrivit boken The New Cold War: Putin's Russia and the Threat to the West. Han heter Edward Lucas och gav på mig ett mycket gediget intryck. Mot honom stod bland annat den brittiske ambassören i Moskva (åren 2004-2008) som lät som en klassisk medlöpare. Jag såg debatten, drack mitt kalla, vita vin och frågade mig: vad skulle krävas för att en liknande debatt/diskussion skulle sändas i svensk television. Jag anar att svaret är enkelt: det kommer aldrig att hända. Här talade människor med kunskap (om än ibland väldigt partisk, som den medverkande ryssen) och den publik de hade tycktes mer informerad än de flesta, oavsett vem de förlitade sig på.Jag har inte lyckats hitta programmet på nätet, men det är möjligt att det finns där. Under alla omständigheter har jag lärt mig en del och förstått att Edward Lucas är en man jag bör läsa. Och jag har inte pk-analyserat honom, utan endast lyssnat till vad han hade att säga i denna debatt. Få människor har presenterat så mycket övertygande uppgifter i frågan, så jag har beställt boken idag. Tror nog att jag kan lära mig något av honom.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Tack för tipset. Det visar sig att det rör sig om den välkände John Lucas' son. På Youtube finns det mycket material. Ett TED talk och en intervju med en nederländsk journalist med anledning av en nederländsk utgåva av boken bla.

Inre exil sa...

Tack, det var intressant veta. Pappans bok Democracy and Populism har betytt mycket för mig och jag avhandlar den i min senaste bok.