Under Ukrainas öppna himmel. Röster ur ett krig (Ariel förlag, redaktörer Mikael Nydahl och Kholod Saghir). Överskottet från försäljningen går till Svenska PEN:s Ukrainaarbete.
Vad grep oss mest den 24 februari när vi nåddes av nyheten att Ryssland inlett sin fullskaliga invasion av Ukraina? Jag minns mycket starkt känslan av total vanmakt och hjälplöshet. Sakta fick jag erövra ett sätt att skriva om det oerhörda som påbörjats. Det växte fram som en ännu pågående krigsdagbok, där jag i min blogg publicerat det mesta för läsning.
I antologin Under Ukrainas öppna himmel. Röster ur ett krig ser jag flera dagböcker och dagboksliknande texter framsprungna ur Ukrainas författarkretsar, fragment av ett helvetiskt krig, men också texter som griper djupare i en historia av ryska övergrepp och ukrainska överlevnadsstrategier, individuella och nationella.
Boken är resultatet av dessa författares skapande arbete, de är tjugofem till antalet, och av en krets översättare från ryska och ukrainska till svenska. Prosa, poesi och dramatik samverkar.
Särskilt fäster jag mig vid poeterna Halyna Kruk, Lesyk Panasiuk och Julia Musakovska, liksom dagböckerna av Olga Bragina och Oleg Michajlov. Bokens kanske tyngsta bidrag är Stefan Ingvarssons samtal med Oksana Zabuzjko i Gdansk. Mycket klargörs i det samtalet. På samma sätt är Olena Stepanenkos Tal på Mårbacka viktigt. Hon levde i numera välbekanta Butja, som kanske blev den första riktiga ögonöppnaren kring den ryska militärens våldtäkt på Ukraina och dess folk. Hon skriver:
”Vi, förvirrade, hemlösa kvinnor, dignande under resväskor och skrikande barn. Och den ukrainska armén, som är trött, skadad och utmattad efter dessa ändlösa åtta år. Men det är den enda armén i världen som är i stånd att vinna över helvetet. Den är okrossbar ochn obesegrad – för den har sanningen på sin sida.”
Hennes tal klargör också att denna ryska våldtäkt inleddes 2014.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar