fredag 21 januari 2022

"Den medicinska religionen"?

Storforsen. Foto: Astrid Nydahl
 

”I likhet med kapitalismen, men till skillnad från kristendomen, erbjuder den medicinska religionen inga utsikter till frälsning och förlossning. Tvärtom, det tillfrisknande som den eftersträvar kan endast vara provisoriskt, med tanke på att den ondsinte guden, viruset, inte kan utplånas en gång för alla, utan rentav muterar oupphörligt och ständigt antar nya och förmodat mer riskfyllda former. Som termens etymologi antyder är epidemin framför allt ett politiskt begrepp, som är på god väg att bli världspolitikens – eller icke-politikens – nya terräng. Det är rentav möjligt att den epidemi som vi upplever är ett förverkligande av det globala inbördeskrig som enligt de mest lyhörda politologerna har ersatt de traditionella världskrigen. Alla nationer och alla folk är nu varaktigt i krig med sig själva, eftersom den osynliga och ogripbara fiende som de strider mot finns inom oss.” 

 

Ur Giorgio Agamben: Vilken punkt har vi nått. Epidemin som politik 2020 (översättning: Gustav Sjöberg)

 

*** 

Dagens EKO Sveriges radio i dag, fredagen den 21 januari:

 

Omikron mindre farlig än deltavarianten enligt stor studie från USA


 
Risken att hamna på sjukhus är hälften så hög med omikron och risken att dö i sjukdomen är 90 procent lägre än med deltavarianten.

Den slutsatsen drar forskare vid bland annat University of California, Berkeley, USA, i en studie som omfattar 70 000 personer och som ännu inte är vetenskapligt granskad.

"Viktig och välgjord studie", säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademien.

 

Min enda, högst ovetenskapliga tanke är att det Agamben utifrån situationen 2020 beskrev som "förmodat mer riskfyllda former" kanske rent av blir slutet på hela processen. Med 90 procent lägre dödlighet är det förmodligen riktigt att beskriva omikron som en säsongsinfluensa? Det sker redan, såväl i nyhetsmedier som i seriösa diskussioner.

 

1 kommentar:

skepparn sa...

Åjo!
Nuförtiden brukar förlossningarna lyckas...
Lite har läkarvetenskapen utvecklats på de senaste 400 åren.
Det var lustigt nog 400 år den 15/1 sedan Moliere föddes!