torsdag 12 maj 2016

Reformatorerna och samtiden

Möllan, en av Malmös etniska enklaver. Foto: Astrid Nydahl
Kan vår samtid i framtiden förändras så att den ser ut som förfluten tid? Det låter kanske som en märklig fråga, men jag menar att vi måste ställa den. Reformatorerna talar om integration, inkludering, utbildning, samlevnad, förståelse, utbyte och annat vackert. Det spelar förstås ingen roll vad som sägs i utopiska högtidstal eller fina texter, vår framtid formas av det verkliga livet och vårt samhälle nivelleras  och brutaliseras i den riktning det gör därför att förutsättningarna radikalt förändrats.

Mats Skogkär på Sydsvenskan är en reformator. Jag har läst honom i herrans många år och alltid uppskattat hans vakenhet och vilja att gå mot strömmen. Men som reformator visar han varför det inte finns någon återvändo för Sverige. Han talar gärna om hur problemen ser ut - som om de inte vore identifierade för mycket länge sedan - och mot dem ställer han "majoriteten av laglydiga människor". 

När Polismyndigheten listar landets mest "utsatta områden" menar de egentligen att där råder invandrargängens diktatur: där härskar en rad olika etniciteter med skoningslöst våld, hotelser och annat som gör livet omöjligt för andra. Att de företrädesvis kommer från Balkan, arabvärlden och Asien vet de flesta människor. Det behövs inga ledarspalter för det. Skogkär vill att lagen ska upprätthållas för att "de svagaste" ska skyddas. 

Jag kan upplysa om att min familj - liksom tusentals andra runt om i Sverige - flydde den förort vi egentligen trivdes i så tidigt som 1982, därför att gängen, de kriminella gängen, redan inkräktade på friden och freden. Med sina knivar och sin narkotika hade de redan upprättat sin etniska, på våld baserade enklav, vilken också kan kallas diktatur.

Tror reformatorerna att detta går att ändra på? Då skulle jag vilja föreslå en stunds reflekterande över följande frågor:

1/ Minskar eller ökar riskerna när hundratusentals människor från stam- och religionskrigens regioner tillåts komma in i, försörjas av och sedan sätta bo i vårt land?

2/ Om svaret är att de ökar, hur ska man då förverkliga regeringens löften om att så många som 80.000 personer som kom vintern 2015-2016 ska utvisas därför att de saknar asylskäl?

3/ Innebär dessa frågor att jag sätter likhetstecken mellan flyktinginvandring och kriminalitet? Det är ett faktum att en viss typ av brottslighet - oftast kopplad till grova rån, narkotikabrott, vapenbrott, trafficking och ren shariarelaterad "heders"-kriminalitet - kan förklaras av den. Jag har mycket stor erfarenhet av den albanska diasporan. Den majoritet albaner som lever hederligt, på eget arbete och med egna familjer, får förstås betala priset för de albanska gangsters som tagit sig till Sverige. Den polis som knivattackerades i Borås i förrgår råkade just ut för en sådan ung, mycket våldsam alban, redan med ett digert straffregister. 

Så kunde jag fortsätta att formulera etniska listor. Jag kunde ha skrivit om och länkat till information om ligor från såväl det forna Jugoslavien som Libanon, Irak, Syrien och Afghanistan. Men det är meningslöst eftersom varje svensk stad vet vilka de är. I Malmö vet man att araberna i vissa stadsdelar kontrollerar det mesta, inklusive den svarta ekonomin. Göteborgarna har sin kunskap, människor längst upp i norra Sverige sin. Det som hotar oss alla går jag inte ens in på, nämligen islamismens våldsbrott riktade mot Europa, både som väpnade angrepp och i form av självmordsbombare.

Om reformatorerna skulle börja tala om repatriering skulle jag ställa kritiska frågor till dem. Den första fråga jag ställer nu är mycket enkel: tror reformatorerna att Sveriges katastrofala utveckling kan brytas med de etniska enklaverna ostörda (och oförstörda)? Avvisning, hemsändning och repatriering är egentligen samma sak, bara med olika ord. När ska de löftesrika orden från vår regering omsättas i praktisk handling?


5 kommentarer:

Lars-Erik Eriksson sa...

En kvinna boende i Rosengårds Herrgården - när källarmoskeen stängdes - var så hjärtligt trött på bränder, stenkastning och allmän förstörelse samt hot därom att hon till en SDS-journalist - som häpnadsväckande skrev o fick skriva - att de värsta killarna och deras familjer borde utvisas ur landet för gott.
Hade sparat miljarder åt skattebetalarna samt fungerat som en varning åt värstingar et consortes förstås men det hade å andra sidan krävt statsmannaskap hos ledningen/lagstiftarna i stället för vår egen variant, den feministinspirerade undfallenheten.

Anonym sa...

Mycket bra Thomas!

Göran

Frede sa...

Vi befinner oss i mörk tider och rör oss förmodligen mot ett förtätat mörker. Det är bara att titta på NRKs reportage från Husby i Sthlm (som Skogkär länkar till i sin artikel).

Vi rör oss snabbt mot en fullfjädrar libanonisering eller ulsterifiering av förorten. Polisen mäktar inte hålla stånd mot "utvecklingen". Förmodligen krävs det någon form av militarisering av dessa kriminella no go-zoner, där endast militärpolis eller paramilitära polisgrupperingar kan röra sej. Som på Nordirland för ett par-tre decennier sedan med andra ord. När ordinarie poliser inte kan röra sej i dessa zoner utan skottsäkra västar och med risk för att såväl dom som ambulanspersonal och brandkåren riskerar att attackeras med allt från stenar till handgranater handlar det inte längre om att det är "stökigt" i dessa no go-zoner som rapporteringen i media låter påskina. Då har konflikten eskalerats avsevärt och befinner sej i ett läge där våldsupptrappningen måste mötas rent polisiärt-militärt. Det är sannerligen en obehaglig utveckling. Men rådande situation kan inte tillåtas fortsätta. Vi har i praktiken redan idag kriminella fristäder baserade på etnicitet, klan- och gängstrukturer. Det gynnar ingen och är en farsot som riskerar sprida sej och spilla över i det generalla större samhället om inga ordentliga och handlingskraftiga åtgärder vidtas. Det är förfärligt att det blivit såhär, förfärligt att det förtigs eller i bästa fall bagatelliseras av media ("det har varit stökigt i X inatt"; "bilar brann i X inatt"). Många som bor i Sverige förstår nog ännu inte vidden av allvaret p g a detta. Tyvärr riskerar det att bli ett bryskt uppvaknande för dessa.

Och några lösningar kan man inte hoppas på så länge inte ens problemen - eller rättare sagt akutläget - nämns av högst ansvariga politiker och inte journalister gör sitt förbannade jobb och rapporterar vad som händer i verkligheten.

Karl Malghult sa...

Nå, man kan alltid titta på hur det går i Brasilien:

http://affordablehousinginstitute.org/blogs/us/2011/01/slums-are-alternate-power-structures.html


Och varje slum har sina gynnare och vinnare:

http://affordablehousinginstitute.org/blogs/us/2008/08/who-wins-from-a-slum-part-1-the-actors.html

Cello Jr sa...

Antar att Thomas uppmärksammat Kvällspostens "hatet mot svennarna".

http://www.expressen.se/kvallsposten/hatet-mot-svennarna/

Magnus Karavelis artikel i Svensk Tidskrift från dec 2002 är dock betydligt bättre. Den visar att hatet har gamla anor och en kulturell samt religiös grund.

http://www.svensktidskrift.se/magnus-karaveli-mangkulturalismen-ar-dod-leve-gemenskapen/