torsdag 9 maj 2024

Text till urnsättning på Kalvholmen, Holmen i vardagssamtal, Anders Wikström

Stenen på Kalvholmen. Foto: Ulrika Wikström
 

Text till urnsättning på Kalvholmen, Holmen i vardagstal, Anders Wikström 

 

En sten. En holme. En frid och fred.

Anders rodde ut året runt. Högg ved.

Läste vid fotogenlampa.

Blickade mot horisonten och inåt.

Sent i det livet blev det en liten solcellspanel

för mobil kontakt med omvärlden.

Jag skulle tro att det var den viktigaste

platsen i Anders liv.

 

Hans inre liv fick jag del av.

Han blev inte bara en vän utan också 

en frände och medmänniska på hög nivå.

 

Kommunikationen mellan Viby i Skåne och Billnäs i Finland var ofta daglig i långa perioder.

 

Han var, liksom jag själv, en icke-jude med stort engagemang i judiska frågor, det delade vi hela tiden.

 

Under hans sista månader i livet var kontakten mycket tät. Sista brevet kom strax före juletid 2023. Två dagar därpå somnade han in.

 

Jag skrev till hans syster Ulrika när jag fick dödsbudet av henne: ”Jag är så ledsen men tacksam att hans lidande är över.”

 

Idag sätter man ner hans urna på den älskade Holmen.

 

Saknaden är mycket stor, Anders betydelse för mig kan inte överskattas. De bästa vännerna är levande minnen också sedan de lämnat den jordiska existensen.

 

Till minne av Anders i Finland, brev-, musik-, litteratur-, film och livsvän sedan 2009.

 

onsdag 8 maj 2024

Lars Hedegaard om de brittiska valen och islamismen

Lars Hedegaard skriver i Document.dk:

Importerer man muslimer får man islam

Det er ikke just den historie vi har hørt fra politikerne og medierne. De har fortalt, at det øgede antal muslimer ikke er noget problem, fordi de snart bliver som den hjemmehørende befolkning og opgiver mellemøstlige ideer om teokrati, dødsstraf for at forlade islam og andre dele af det islamiske tankegods.

 

Men nu har virkeligheden indhentet de propagandister, som i årtier har glædet sig over den muslimske mangfoldiggørelse og hetzet mod enhver, der ikke fandt noget at glæde sig over.

 

Muslimer medbringer et helt andet samfundssystem, der vil brede sig i takt med, at deres antal øges. De islamofile vesterlændinge har det med at pege på enkelte solstrålehistorier om vellykket assimilation, men de fleste ved godt, at der er tale om undtagelser fra reglen. Og skulle de have været i tvivl, burde de lægge mærke til udfaldet af sidste uges lokalvalg i England.

 

Labour endte som valgets klare vinder, men partiet har grund til at være nervøs over de muslimske vælgeres flugt til fordel for kandidater med en ganske anden dagsorden.

Ifølge en analyse bragt i The Telegraph faldt Labours stemmetal med gennemsnitligt 25 pct.point i områder med den højeste andel af muslimer – som eksempelvis Blackburn, Bradford, Pendle, Oldham og Manchester.

 

Det efterlader Labours leder, Sir Keir Starmer, med et alvorligt problem. Starmer har gjort op med den antisemitisme, der plagede partiet under den forhenværende leder, Jeremy Corbyn, men det har medvirket til et betydeligt frafald blandt de muslimske vælgere, som hidtil har været sikre Labour-støtter. De har i stedet kastet deres kærlighed på kandidater, der har gjort Gaza til valgets hovedtema, for muslimer bor måske nok i England, men går mest op i, hvad der sker hjemme, hvor de kommer fra.

 

Som kommentar til valget bemærker den tidligere Brexit-leder, Nigel Farage, at der ikke har været afholdt demokratiske valg i Gaza i næsten 20 år. Alligevel bliver der stemt om Gaza i engelske byer. ”Sikke noget, vi har rodet os ud i”, siger han.

 

Som et symbolsk punktum for valget blev den sejrrige kandidat fra Leeds, Mothin Ali, filmet foran et palæstinensisk flag, mens han råbte ”Allahu akbar”. En anden muslimsk kandidat, Naheed Zohra Gultasib, der med held forsvarede sin plads i Leeds, udtalte, at hun vil være en stemme for Gaza. ”I har vist [Labour], at de ikke kan tage vore stemmer for givet.”

 

Ifølge The Telegraph tabte Labour 18 pladser i ni lokalområder med en muslimsk befolkning på mindst 15 pct., mens uafhængige kandidater vandt 18 pladser i de samme områder. I en lokalitet i Blackburn med en muslimsk befolkning på 83 pct. faldt Labours stemmeandel fra 91 pct. ved det seneste lokalvalg til blot 27 pct.

 

Der er med andre ord klare tegn på, at islam og etnicitet bliver dominerende temaer i engelsk politik i takt med islams fremvækst som politisk ideologi. Spørgsmålet bliver, om der vil komme etnisk engelske partier, der ser det som deres formål at forsvare landets traditionelle kultur og bekæmpe islam.

 

Det kan ende med, at Storbritannien rummer to folk, der ikke andet med hinanden at gøre end gensidigt fjendskab.

 

Var det, hvad de dominerende globalistiske politikere og deres propagandister i medierne ville opnå?

 

tisdag 7 maj 2024

Tiden före och efter, ett förlorat liv

 


Det fanns en tid före.
Det finns en tid efter.
 
På bilden är det före. Våra dagliga turer till sjöar och hav såg ut så här. Sorglösa, fridfulla, kärleksfulla... livet som bäst på gamla dagar.
 
Nu är allt tiden efter. Ingen tid att ha. Ingen tid att vilja.
 
Smärtorna fixerar tanken. Rädslan och uppgivenheten tar resten av mänsklig kraft. När det hugger i hjärttrakten försöker jag andas lugnt.
 
Försommarsolen lyser. Fåglarna sjunger. 5 dagar kvar i mitt hem. Inte rännsten som väntar. Istället tomhet, vilsenhet, stadsliv bortom det rimliga. Vad ville jag? Var hamnade jag? Livet efter är det oönskade livet. Livet efter är det sista.
 
***
 
Astrids foto visar en av flera förlorade platser. Vi sitter på Korsholmen i Ivetofta, Bromölla vid Ivösjön. Till vänster om mig ligger en fin restaurang där vi lärde känna krögarparet. Det är två år sedan nu, jag firade min 70-årsdag där. Tillhör tiden före. Minnen.

Nathacha Appanah: Våldets vändkrets (Elisabeth Grate Bokförlag, översättning av Maria Björkman)

 

Nathacha Appanah: Våldets vändkrets (Elisabeth Grate Bokförlag, översättning av Maria Björkman)

Vill man läsa litteratur där människorna framställs som antingen goda eller onda är Nathacha AppanahsVåldets vändkrets ingenting är fästa sig vid. Vill man däremot utsätta sig för det osminkat och brutalt verkliga har jag svårt att se att någon annan roman just nu skulle vara bättre lämpad.

Våldets vändkrets stiger vi rakt ner i ett mänskligt helvete. Råbarkade och livsmärkta kan de te sig, men de män som framträder är ändå bara unga
pubertetspojkar. Det man blir i 14-15-årsåldern bestäms ju inte minst av de faktiska omständigheterna. I den här romanen är de brutalast tänkbara.

Romanens centralgestalt är Moïse. Hans mamma har förskjutit honom. Har man ett svart och ett grönt öga är man alldeles bestämt besatt av djinner och det kan hon inte uthärda. Det blir sjuksköterskan Marie som bestämmer sig för att ta hand om honom. Men han blir så småningom lämnad helt ensam i det getto, den kåkstad, som kallas Gaza men som egentligen är ”den missgynnade stadsdelen Kaweni i utkanten av Mamoudzou” på den tropiska ön Mayotte i Indiska oceanen. Den är förstås (!) fransk.

Man skulle kunna säga att de är de redan döda som talar till oss i romanen. Jag ska inte gå in på den omständigheten, ty det vore att förstöra en gripande, stundtals obehagligt realistisk, historia om överlevnad och undergång i just vår egen tumultuariska tid.

Jag kommer i alla fall inte att glömma Moïse, gettobossen Bruce och Marie i första taget. Inte heller kommer jag att glömma varför de alla är uppspolade på just denna gudsförgätna plats i världen. Så blir det med riktig litteratur. Den äter sig in i läsarens undermedvetna, på gott och ont.

måndag 6 maj 2024

Brevet till Ulf Lundell

 

Jag hittade ett gammalt brev. Skrivet för nästan ett år sedan till Ulf Lundell.
 
Kuriosa? Nå, ett bra minne för mig i skrift. Jag hade helt glömt bort och nu är ju också alla hans böcker – en hel hyllmeter! – borta. Jag kommer nog att sakna dem. Så här skrev jag:
 
Kristianstad 30 maj 2023.
Bäste Ulf,
 
Kort presentation bara: det var jag som gjorde tidskriften Ariels temanummer om dig på 1990-talet.
 
För en månad sedan avslutade jag läsningen av Vardagar 7. Jag läser dessa dina böcker med stort intressse, sakta och med pennan i hand.
 
Tisdagen den 9 maj satt jag och min fru med sällskap på Bishops arms här i stan för att fira min son Mikael Nydahls 50-årsdag.
 
Plötsligt slocknade allt. Mitt hjärta hade stannat. Jag överlevde tack vare bordsgrannarnas ingripande, de var läkare respektive sköterskor. Jag var död i fyra minuter.
 
Fördes i ambulans till Hjärtintensiven på CSK där jag vårdades i en vecka. Efter det låg jag en vecka på Hjärtavdelning. För en vecka sedan opererades jag.
Posten kom för fem minuter sedan. 
 
Det tjocka paketetet från Bokus innehöll Vardagar 8 och 9. Det var som om en av dina omslagsfåglar började sjunga för mig. Nu fick jag starka motiv för att överleva.
 
Jag berättar detta för dig, för att visa att redan olästa kan dina böcker ge livsviljan tillbaka.
 
Med stor tacksamhet, Thomas

lördag 4 maj 2024

Hotet kommer närmare

Båda bilderna illustrerar hotet mot min existens. 

Sedan den 1 maj har vi en lägenhet på Kapellgatan i Kristianstad.

Bilden till höger visar hur spillrorna av mitt liv ser ut. Hela huset på Byholmsvägen är avklätt. All litteratur, konst och musik är borta. En liten samling av de allra viktigaste böckerna följer med den 14 maj när flyttfirman lastar ut och kör det nödvändigaste bohaget till Kapellgatan.

Detta är ett existentiellt hot mot mig. Ett konkret hot. I kombination med effekterna av hjärtstoppet och neuropatins fasor ifrågasätter jag allt det som andra kallar banala ting som "nystart", "bra boende", "framtid". Jag flydde födelsestaden Malmö 1981 i akt och mening att aldrig mer bo i en lägenhet. Alla åren sedan dess har jag bott i hus, eget eller hyrt.

Hotet kommer närmare, nederlaget är ett faktum.

"Fritt fram att avfyra brittiska robotar in mot ryskt territorium"


 

Ur Svenskan fredag kväll:

 

Fritt fram att avfyra brittiska robotar in mot ryskt territorium. Och franska kängor på marken i Ukraina om Ryssland bryter igenom Ukrainas frontlinjer. 

 

Storbritanniens utrikesminister David Cameron och Frankrikes president Emmanuel Macron höjer insatserna, det framgår i intervjuer med nyhetsbyrån Reuters respektive The Economist.

Cameron, som tidigare krävt mycket tuffare sanktioner mot Ryssland, utlovade på torsdagen också årligen motsvarande cirka 40 miljarder kronor av militärt understöd till Ukraina ”så länge som det behövs”.

 

Cameron, som var brittisk premiärminister 2010–2016, tillade att Ukraina har rätt att använda brittiska vapen och ammunition för att angripa mål inne i Ryssland och att det är upp till de styrande i Kiev att bestämma om man ska göra så.

– Jag utesluter ingenting, därför att vi står inför en motståndare som inte utesluter något. Precis som Ryssland slår till inne i Ukraina kan man förstå varför Ukraina känner behovet att kunna försvara sig själv, sa Cameron.

 

Han betonade att bidragen från USA och väst, utöver krigsmateriel, också kommer att höja moralen hos det ukrainska folket.

 

fredag 3 maj 2024

Lissabon före känslan av "Europa"

 

Rea i Lissabon, 1980-talet. Jag tog bilden från cafébordet på Rossio. Hade kunnat vara när som helst, mellan 1940-talet och nu, men kläderna på de köande säger rätt mycket om den tidens Portugal, före EU, före känslan av "Europa" och den globala modernitet som drar ner oss alla i träsket - det ekonomiska, politiska och kulturella.

Nu är alla kulturspecifika särtecken borta. Borta är bifanas-hålorna, borta är lokalbutikerna. Först på plats från "vår" kultur var H&M som snabbt etablerade butik på Avenidan. Ack, gamla Lissabon, vad du kan röra en sjuk, gammal man som förmodligen är ruskigt reaktionär enligt samtidens värderingar. Det lever jag gärna med, den tid som finns kvar.

EU-val stundar. Mina frågor


 

Till er som ska rösta i EU-valet har jag två frågor:
 
1/ Varför röstar ni i det valet?
 
2/ Kan något enda svenskt politiskt parti komma i fråga att rösta på?
 
Och en tredje sak: alla är väl medvetna om att blankröster numera inte ens räknas?
 
Målningen är konstnären José Malhoas verk O fado, med den första fadosångerskan Maria Severa.
 
Om någon undrar, så har jag själv röstat två gånger. Första gången röstade jag ja till svenskt medlemskap, andra gången lade jag en personröst på Marit Paulsen som representerade dåvarande Folkpartiet (hade Astrid inte varit kusin med gamle jordbruksministern Karl-Erik Olsson - Centerpartiet -hade han fått rösten).
 
Sedan länge vänder jag varje svensk partipolitiker eller politisk aktivist i EU ryggen.
 

Liza Alexandrova-Zorina ser sin egen skuld på pressfrihetens dag


Ryssland trycktes den fria pressens gränser långsamt och målmedvetet bakåt under flera års tid.
Liza Alexandrova-Zorina ser sin egen skuld på pressfrihetens dag
 
Jag tänker inte tala om diktaturen, censuren och repressionen –Vad som pågår i mitt hemland vet alla redan. Dessutom är det för enkelt att anklaga de ryska politikerna, propagandisterna och säkerhetstjänsterna och svära sig fri från allt eget ansvar.
 
I stället vill jag berätta om vilka kompromisser som vi journalister och publicister gick med på, om vårt personliga ansvar. För den fullkomliga censuren finns inte bara där när man vaknar en morgon. Det börjar med självcensur, med redaktioner som blir ängsligare och måna om att undvika problem, med diskreta överenskommelser med makten. ”Du behöver inte vara så rakt på sak, alla förstår i alla fall”, ”undvik bara all extremism”, ”det finns teman vi inte tar upp”, ”vår tidning har som policy att inte skriva om Putin”.
 
En gång i tiden skrev jag krönikor för en av Rysslands största tidningar, som å ena sidan anpassade sig till myndigheternas krav, men å den andra spelade rollen av modig sanningssägare. Därför kunde jag skriva om ganska mycket.

torsdag 2 maj 2024

Visdom?

Ju mer du älskar mig, desto ensammare blir jag. Lars Norén 1976

Hjälp med hjälp. Tacksamhet i nödsituation


I dag har jag talat med en kvinna på hjälpmedelscentralen. Hon ringde upp direkt efter att jag ringt deras central. Till den nya bostaden behöver jag en inomhusrollator. Hittade en sådan på bild, men vilken det sedan blir avgörs av kvinnans besök den 16 maj, då hon bedömer bostaden och vad jag behöver och kan använda där. Då betalar man drygt två hundralappar för hennes besök, men lånet av rollator är avgiftsfritt.

Jag tycker att det är ett stort privilegium och är tacksam att jag lever i ett land som fortfarande ägnar omsorg om sina medborgare. I det avseendet är ingenting självklart längre.

Mitt hälsotillstånd har snabbt försämrats. Radikalt försämrats. Klagar gör jag bara inomhus i mitt eget hem. Till sjukvården vänder jag mig för konkret hjälp. Jag har hittills aldrig blivit nekad.

I KVÄLL ÄR JAG EN NATT I VLORA

Gamla stan i Vlora
 

I KVÄLL ÄR JAG EN NATT I VLORA

 

Fatos ARAPI

 

I kväll är jag en Vlora-natt,

Jag är en himmel full av stjärnor

över Shasica och Karaburun.

Jag är doften av olivträd

liksom ljuset som bryts

över Adriatiska havets blå vidder.

 

I natt är jag är en varm kyss av drömmar i deras kärlek.

 

Här bröt jag loss versen,

slet ur min själ

grenar av Medelhavets stjärnor,

cypressernas svårmod,

olivträdens fridfulla dofter. 

 

Ta emot dem

de är till er

Jag för dem med från Vlora.

 

***

 

Poesi som lästes av Fatos Arapi själv 1978, vid ett poesimöte i Gjakova.

 

Svensk tolkning: Ullmar Qvick 

 

Hämtat från Thellaza Muhameti på Facebook

 

Bilden från https://www.travelsicht.de/vlora-straende-und-sehenswuerdigkeiten/#google_vignette

onsdag 1 maj 2024

Sorgens dag. Flyttningen påbörjas

 

I dag börjar helvetet. Lägenheten är vår från och med i dag. Jag vill absolut inte bo där. Vi har en månad på oss, den 1 juni ska Hammars kvarn på Byholmsvägen vara lika tom som när vi flyttade in i den för 21 år sedan.

***

Från och med 14 maj 2024 är vår nya adress:

 

Thomas och Astrid Nydahl

Kapellgatan 3 B

290 30 Kristianstad

 

Redan den 14 maj kör en flyttfirma våra tillhörigheter till Kapellgatan 3B och vi flyttar officiellt in den dagen. Det innebär att sängar, några bokhyllor, fåtöljer, skrivbord, datorer och husgeråd om aftonen ska finnas på plats där. Denna dag har vi registrerat hos Skatteverket som vår nya permanenta adress.

 

Men vår nuvarande bostad tar lång tid att tömma helt och officiellt har vi lämnat den strax före 1 juni. Det har kostat mig en stor målning av Lars Lerin för att betala flyttfirman minst tre dagar långa insats. Redan det plågar mig.

 

För den som undrar; nej, vi kommer inte att ha någon inflyttningsfest. 

 

Mitt eget rum i lägenheten ligger lite avsides. Där ska säng, byråer, sängbord och en liten, smal garderob finnas. Dörren kan jag stänga om mig. Där kan jag både ligga och sitta och låta neuropatins kramper få fritt spelrum. Något "positivt" måste väl ändå sägas om denna flyttning?

 


tisdag 30 april 2024

Bibilioteket borta och slagen i spillror

Ett litet hörn av mitt tomma bibliotek

Nu är processen på väg mot sin fullbordan.

Under drygt tre veckor har antikvariatsbokhandlare varit här hemma. De har antingen köpt, prutat grovt eller gratis fått mitt/vårt bibliotek. Under måndagsförmiddagen var de tre sympatiska männen från Eslöv med omnejd här och fick med sig det allra sista.

Detta är en situation jag aldrig befunnit mig i. Under mer än femtio år har jag byggt ett bibliotek (en av männen i dag påpekade att jag uteslutande hade kvalitetslitteratur). Jag har kontinuerligt arbetat med och i biblioteket. Sorterat, tagit bort, lagt till, vårdat. 

Nu väntar vi på flyttfirman som kommer tidigt på morgonen den 14 maj. Det första de flyttar är de möbler, husgeråd, kläder och annat vi ska ha kvar till vårt lägenhet i Kristianstad. Under de två följande dagarna ska de röja ut resten ur huset. Det kostar mycket, men den Lars Lerin-målning som Bukowskis sålde åt mig på auktion drog in tillräckligt för att finansiera eländet.

I morgon är det första maj. 


måndag 29 april 2024

Gratis buss i Manchester

 

I Manchester fanns det en busslinje (i två olika sträckningar) som var helt gratis. Den hade sina begränsningar, men en av hållplatserna låg bara en kort promenad från vårt hotellrum. Bussen tog oss till centrum, där butiker, utställningar, bokhandlare, restauranger, caféer, kyrkor och annat fanns.
 
En av hållplatserna låg vid centralstationen Picadilly, dit man kom om man åkt tåg från flygplatsen. Det var mycket praktiskt genomtänkt och kändes tryggare än de snabbgående spårvagnarna vars spår mitt i gatorna helt saknade skydd för gående.
 
Jag var "barhuvad" som man säger, men för det mesta iklädd hatt. På bussen var det på förmiddagarna så här tomt, senare på dagen var den helt full. Temperaturen också här i norra delen av England kunde bli hög i september.
 
Sådan fri kollektivtrafik borde finnas i alla städer, också i vårt land. För äldre och andra människor som har svårt gå längre sträckor, eller fattiga satar utan taxipengar, är ju detta en lysande idé.
 
Ett fint minne från april 2018, min sista flygresa utomlands i livet. Sedan hände saker. Och nu händer saker. Men minnena kan ingen ta ifrån mig.

Skanderbegs ättlingar. Albanska fragment i ord och bild från min bok

Omslagets framsida. Boken sålde slut omedelbart och trycktes aldrig på nytt. Den utkom årsskiftet 2021-2022
 


Hur reformerar man en ung kommunist? Jag hade lämnat stalinisterna för maoisterna i mitten av 70-talet. Fick jobb ett halvår 1977-78 i Oktoberbokhandeln i Malmö. Samtidigt debuterade jag som prosaförfattare på Oktoberförlaget med Fabrik. 
 


1978 åkte jag till Albanien. Det var fjärde gången, första resan dit var 1972, då vi skämde ut oss runt om i landet i en buss klädd i en röd banderoll med den på albanska skrivna texten Röda stjärnan! Men nu blev jag valt till "delegations-ordförande" för en grupp som representerade Svensk-Albanska föreningen. Vi åkte ståndsmässigt i små Polski Fiat med egen chaufför och "guiden" (politiska övervakaren) Afezolli, som syns på bilden tillsammans med mig högt upp i de sydalbanska bergen. Den resan ändrade hela mitt liv. Det jag lärde mig kräver tjocka volymer i skrift.
 
Jag avsade mig varje form av relation och kontakt med kommunistiska rörelser. Kom hem som en delvis annan,och av brutala verklighetsförankrade erfarenheter, människa. Men Albanien och albanerna fortsatte att kulturellt, historiskt och realpolitiskt stå i fokus för mitt intresse. Jag skrev mycket i ämnet, kontinuerligt, inte minst i Sydsvenskan. Jag skrev mycket i andra publikationer med. Ofta samarbetade jag med, och lärde mig massor av albanologen och vännen Ullmar Qvick.
 

2021 samlade jag det viktigaste materialet i den nu helt slutsålda boken Skanderbegs ättlingar.
 

Detta är diktatorn Enver Hoxhas tid, men det var så – under resor mellan 1972 och 1972 – jag lärde känna Albanien.

 

Kollektivbonden i Rembec, södra Albanien. Foto: T.N. 1978

 

Vi kom till lilla Rembec för att få möta en bonde och hans familj. Vi satt i vardagsrummet och samtalade. De berättade om framstegen: inte sedan andra världskrigets dagar hade de kunnat säga det de nu sade. Förtvivlan och krig kunde de lämna bakom sig. Nu sparade de och fick det bara allt bättre. De visade sina kinesiska cyklar, tv:n med den virkade spetsduken på, det rustika gamla kylskåpet. Gamle morfar ville fråga oss en sak. ”Hur mycket sparar ni varje månad”. När vi skamset erkände att det inte blev något över sedan hyran, maten och räkningarna betalats varje månad sa han: ”Jag anade att det var så svårt att leva under kapitalismen, jag lider med er”. Ingen hade hjärta att vidare utveckla ämnet.

 

Katolska kyrkan i Skhodra, vid vårt besök omgjord till sporthall. Vad den är i dag vet jag inte, men gissar att den är kyrka på nytt. Foto: T.N. 1978

 

Är vi redan så gamla och de kommunistiska systemen så avlägsna att våra minnen är irrelevanta? Eller ska vi berätta, så som historikerna berättat, och förutsätta att de som vill lyssna också tar reda på och lär sig om sådant som ter sig märkligt eller obegripligt i våra berättelser?

 

 

I Skanderbegs stad Kruja får jag intervjua Ymer Minxhozi, chefredaktör för New Albania och en av AAP:s höga höns. Vi möts på ett hotell med svindlande utsikt över dalen. Jag har förberett mig mycket noga, med ett dussin frågor och resonemang. Jag spelar in hela intervjun på band. När jag kommer hem till Sverige inser jag att jag har dynamit i bagaget och lyckas placera intervjun i både dansk och norsk vänsterpress. Det komiska är, att det i Danmark sker i Arbejderen, organ för DKP (ml), ett albanienvänligt parti, och i Norge i Klassekampen, organ för AKP (ml), ett kinavänligt parti. Hos danskarna får Ymers ord visa vilken föredömlig politik de albanska kommunisterna för. Hos norrmännen får exakt samma ord visa vilket historiskt förräderi albanerna står för. Politikens mer komiska sidor blottläggs för mig.

 

 

Här intervjuar jag redaktören för New Albania, Ymer Minxhozi i Skanderbegs medeltida fäste, Kruja. Borgen i Kruja finns i staden Kruja i Albanien. Borgens äldsta delar är från 400-500-talet. Det var en gång i tiden bebott av släkten Kastriota. Under 1400-talet användes borgen som bas under Skanderbegs krig mot Osmanska riket under flera årtionden. Foto: någon annan i vår så kallade "delegation", med min kamera. 1978.

 

Tiranas centrum var som gjort för sena promenader. Sommarnattens svärta och cikadornas sång inbjöd till det, liksom den nära nog obefintliga trafiken. Man strosade upp och ned längs Stalinboulevarden, tog en tur på Skanderbeg-torget eller satte sig för ett bloss på trappan till det vita, vackra Kulturpalatset. Man hade alltid albanernas blickar på sig. Det lyste utlänning om oss. Våra fräknar och rödblonda frisyrer berättade allt. Men ingen var fientlig mot oss. Tvärtom fanns det en mycket vänlig och stillsam atmosfär i huvudstaden dessa sena kvällar, då det främsta folknöjet verkade vara just promenaderna. Det surrande lätet från alla samtal hördes in på hotellrummen. Hotell Dajti, ett av de finaste italienska husen som uppförts under den italienska ockupationen, ligger utmed den stora boulevarden och med öppen altandörr kunde jag aldrig motstå frestelsen att ansluta mig till de promenerande. I det mycket fridfulla strosandet upptäckte jag en sida hos mig själv som jag under de föregående årens fabriksarbete helt hade förlorat: ett slags stilla vara, som knappast kunde jämföras med någonting av det jag hade hemma i Sverige. Kan detta ha varit en av de faktorer som gjorde att jag romantiserade det lilla balkanlandet till den grad att förtrycket helt ignorerades eller bagatelliserades?

 

Tirana, centrala torget med Skanderbeg-statyn. Bild från nätet.