lördag 5 augusti 2023

Gershom Scholem: Walter Benjamin - historien om en vänskap (h:ström förlag)

Här ligger boken hemma hos mig, redo att läsas
 

Förlagsinformation (recension kommer senare):

 

Gershom Scholem var en brådmogen tonåring när han 1915 träffade Walter Benjamin, som blev hans nära vän och intellektuella mentor. Walter Benjamin - historien om en vänskap är Scholems ömsinta, men på intet sätt sentimentala, redogörelse för deras livslånga och komplexa vänskap. Boken är såväl en hyllning av hans väns egensinniga geni som en klagosång över de destruktiva inre och yttre krafter som kulminerade i Benjamins självmord 1940 på flykt undan fascisterna.

Det är svårt att inte drabbas av den omsorg och intelligens med vilka de båda vännerna öppnar sig för och befruktar varandras tänkande. Marxism och metafysik, Europa och Palestina, krigshets och pacifism - allt avhandlas i ett sällsamt hängivet dialogiskt utbyte.

Scholems livfulla minnesbok, publicerad 1975, utgör än idag en oöver­träffad introduktion till Walter Benjamin. På en och samma gång översiktlig, initierad och personlig i sina reflexioner över Benjamins liv och skrifter är den ett ovärderligt dokument om en av 1900-talets mest inflytelserika tänkare. Här presenteras Walter Benjamin - historien om en vänskap för första gången på svenska, i översättning av Christian Nilsson och med en inledning av Gustav Sjöberg

 

Bokserie: Serie Kultura
Bindning: Danskt band (limhäftad med flikar)
Omfång: 356
Utgivningsår: 2023
ISBN 9789173273176
Översättare: Christian Nilsson
Förordsskribent: Gustav Sjöberg

 

***

 

Tack till Mats för tipset. 


Och som av en händelse finns Paul Klees Angelus Novus från 1920 också i denna bok.2 kommentarer:

  1. Thomas, tack för tipset, får jag också säga!

    SvaraRadera
  2. Ja Anders, den måste man ju bara läsa. Jag började med den i går.

    SvaraRadera