lördag 24 augusti 2024

Terrorbrott mot synagoga i Frankrike

 En explosion har inträffat på lördagsmorgonen utanför en synagoga i södra Frankrike. Händelsen utreds som terroristdåd. En polis är skadad, enligt AFP.

Explosionen inträffade mellan klockan 08–08.30 efter att två bilar, varav en som innehöll en gasolflaska, satts i brand i orten La Motte nära Montpellier. Händelsen skedde framför en synagoga.

Ingen person befann sig i synagogan vid tillfället, rapporterar franska medier.

President Emmanuel Macron kallar det för ett terroristdåd på X.

”Tankar till de troende i Grande-Motte synagogan och alla judar i vårt land. Allt görs för att hitta förövaren till detta terrordåd och för att skydda platser för tillbedjan. Kampen mot antisemitism är en ständig kamp”, skriver Macron på X.

Händelsen utreds nu av den nationella åklagarmyndigheten för antiterrorism. Säkerhetsstyrkor jobbar nu med att spåra vem eller vilka som kan ligga bakom attentatet.

Enligt en källa som jobbar nära utredningen till AFP, har en man fångats på övervakningskameror när han lämnar synagogan kort efter att bilarna satts i brand. Enligt uppgifter ska mannen ha burit på en palestinsk flagga, rapporterar Le Monde.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin har beordrat förstärkning för att skydda judiska byggnader efter händelsen, som han kallar en ”uppenbart brottslig handling”.

”Jag vill försäkra våra judiska medborgare och kommunen att ni har allt mitt stöd och på uppdrag av president Emmanuel Macron kan jag tala om att alla medel görs tillgängliga för att hitta förövaren”, skriver Darmanin på X.

Under det första halvåret 2024 inträffade 887 antisemitiska handlingar i Frankrike, nästan tre gånger så många som under samma period 2023, uppgav Darmanin tidigare den här månaden.

Inrikesministern ska besöka attentatsplatsen under lördagseftermiddagen tillsammans med den tidigare premiärministern Gabriel Attal, enligt Franceinfo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.