måndag 26 augusti 2024

FOT. FOTNOT

 
FOT. FOTNOT
PIEDE. NOTA A PIÈ DI PAGINA.
 
Bilder: Rossella Iannone
Texter: Thomas Nydahl
Italienska tolkningar: Bodil Zalesky och Rossella Iannone
 
Januari 2008
 
 
Ur en bok tillsammans med italienska Rossella Iannone, dansös och fotograf. Vi ansträngde oss verkligen för att göra en vacker bok, men förläggaren i den småländska skogen backade.
 
Ur manuset:
 
Hud och hemligheter smälter samman. I den väv som utgör en människa kan mycket döljas. Livets misslyckanden, ögonblicken av skam, bördan av skuld. Allt finns förankrat i hudvecken, i skuggorna och i ögonvrån.
 
***
 
Fjäderlätt. En vinkel väver nya samband. Den omöjliga vinkeln som uppstår i samma ögonblick hon släpper taget om sin egen kropp. Hon kan, utan hjälp av leder och muskler, falla och resa sig samtidigt, böja framåt och bakåt, uppåt och neråt, som om inte bara tiden, utan också rummet och gravitationen, upphävts och ersatts av en närvaro så stor att ingen skulle våga sätta ord på den. Ordlös och fjäderlätt faller och lyfter hon, finns överallt i rummet, som kött och som skugga. 
 
***
 
I ljuset förvandlas hennes närvaro. Från att ha varit en betraktare blir jag en del av henne. Hon har just hejdat sig i steget när jag tar ett djupt andetag och ser mig om i salen. De väggar och tak som omger mig tycks i det ögonblicket förflyktigas, så som också en hägring kan göra det. Allt är nu kropp och ljus, allt är kropp och rörelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.