söndag 4 augusti 2024

Det fiktiva kan i bästa fall leda mig en liten bit bort från sjuksängen


Att sjunka i den lokala dyn äger inte annan betydelse än sittandet i en fjärran stad och se ut mot den jetlinje som bildas på himlen. Vad visar den annat än flykt - den sortens resa som bara betyder bort men aldrig hem - och flyktens tid i livet har alltid med hälsa och ekonomi att göra. Aldrig med ohälsa och fattigdom, ty den som då flyr glömmer den egna svansens släpande i just den lokala dyn.

Vilka mediciner har jag nu rätt att hämta ut? Vilka behöver förnyas? När antalet preparat överstiger tjugo uppstår ett problem som de flesta människor slipper. Jag lever mitt uppe i det.

I sagornas värld vill jag inte befinna mig, men gärna i litteraturens. Det fiktiva kan i bästa fall leda mig en liten bit bort från sjuksängen. Ibland faller jag ur den, men skadar mig aldrig. Mitt golv tar emot mig och trots att det inte är fiktivt påminner det mig om den fiktiva dyn. Brigitte Breimann står för den ena fiktionen i Syskonen, Lennart Sjögren i den andra i Regnbågen. Ändå är de inte mer fiktion än helt verkliga och brutalt sanna.


Söndagen den 4 augusti 2023 - Kapellgatan, Kristianstad och Landön, Rinkaby.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.