torsdag 3 augusti 2023

Klas Grinell: Mänskliga rättigheter under attack. Turkiet och autokratin (Celanders förlag)

Skärmdump
Turkiet och dess ledare har fällt ut sina värsta despotiska fjädrar. Erdogan hotar och utpressar Sverige, under täckmantel av ett påstått PKK-beskydd och vårt lands ”stöd till terrorism”.

 

Allt detta är förstås ett propagandakrig. Erdogan riktar sig både inrikes till det turkiska folket, till samarbetsnationerna i NATO och till de svenska politiker han vill först förödmjuka och sedan få att underkasta sig.

 

Man önskar att det fanns litteratur som kunde ge en samlad bild av situationen. 


Det finns det! Jag har just läst Klas Grinells föredömligt informativa bok om Turkiet och autokratin. Grinell är knuten till Turkiettribunalen som oberoende observatör. Mycket av bokens material stammar från tribunalen i Genève 2021. Grinell kan landets språk, historia, kulturarv och inte minst dess relation till islam och det moderna nationsbegreppet.

 

Autokrati, vad är det? Grinell reder ut det ytterst pedagogiskt. Han namnger ett antal länder med samma prägel, som Ungern, Serbien och Brasilien. Självklart nämner han Trumps och brasilianska Bolsonaros styren som autokratiska frön. Men framför allt visar han att Ryssland är en sådan nation vid sidan av Kina, Iran och Nordkorea. Han går också tillbaka till det sekulära Turkiets nationalism, präglad av Atatürk och de militära segrarna över Grekland.

 

Med läsningen av denna bok har jag lärt mig mer om Turkiet på två dagar, än efter någon annan läsning. Boken rekommenderas varmt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar