onsdag 28 september 2022

Kreationister och andra knäppisar i den svenska riksdagen

Foto: Astrid Nydahl

Det går inte vingligt längre. Tvärtom ser det mycket målmedvetet ut. Låt oss börja med valet av andra vice talman i riksdagen.

Julia Kronlid i intervju gjord av Christer Sturmark:

”Det kan finnas en viss utveckling i naturen, men jag ifrågasätter delar av evolutionsteorin. Jag accepterar inte evolutionsteorins påstående att människor härstammar från aporna. Man kan ifrågasätta det vetenskapliga i det eftersom det ligger så långt tillbaka i tiden.”

(…)

Att Sverige nu får en talman som så flagrant förnekar den vetenskapliga metoden är djupt oroväckande. Omvärlden skakas av desinformationskampanjer, avvisande av expertkunskap och konspirationsteorier om allt mellan himmel och jord. Detta riskerar att underminera demokratins institutioner.

 (DN 27/9)

Det finns så mycket annat att peka på. Jag gör det gärna. Min första fråga: Är SD som parti och partiledningen stolta över att ha drivit en kreationist till talmansuppdraget?

Människor som ifrågasätter vetenskapen och människans tidiga historia (det där med aporna och annat) hör inte hemma i riksdagen. Men att de finns där bekräftar min djupa övertygelse om att den politiska klassen bland annat består av en halvbildad och obildad samling människor. Att det finns undantag är en självklarhet. Men det är regeln som bekymrar mig.

 

 

2 kommentarer:

  1. Kanske borde vi haft en kvinna i huckle som talman istället? Då tror jag inte någon hade haft några invändningar mot citat ur en sagobok.

    SvaraRadera
  2. Hur många av riksdagens ledamöter överhuvudtaget "testas" på sina kunskaper?
    Hur många väljare har ens en grundläggande kunskap om samtiden?
    Leve demokratin, inte sant...

    SvaraRadera