måndag 1 augusti 2022

Pressmeddelande angående anmälan till granskningsnämnden av inslag i Rapport

Cornucopia.se skriver i dag: SVT har blivit anmälda till Granskningsnämnden för sitt inslag om det illegala utdelandet av pass i ockuperade Cherson. Nu är det inte Stand With Ukraine Göteborg som gjort anmälan, men organisationen skriver följande i ett pressmeddelande:


Torsdagen 28 juli sände Rapport ett inslag i 18-sändningen som nu har anmälts till granskningsnämnden. Inslaget börjar ca 3:35 in i sändningen och berör intervjuer med två civila personer som hämtar ut ryska pass. Till tonerna av den ryska nationalsången och med ett porträtt av Rysslands president Putin på väggen tar de nyblivna ryska medborgarna emot sina pass. Platsen uppges vara Kherson i de av Ryssland ockuperade delarna av Ukraina.


– Inslaget är helt vilseledande. Det ger en bild av att civilbefolkningen stödjer den ryska ockupationen, utan att förse tittaren med ytterligare kontext, uppger anmälaren som inte vill framträda med namn i media.
Varför det två personerna vill ha ryskt pass framgår inte i inslaget. I anmälan påpekas också att ingen invånare i Kherson som inte är intresserad av ett ryskt pass ges möjlighet komma till tals. Det framgår heller inte att det enligt Ukrainsk lag är förbjudet att samarbeta med ockupationsmakten. Vidare uppges att de ryska raketattackerna mot Kyiv är ett svar på Ukrainas motoffensiv för att återta ockuperat område.


– Ukraina har all rätt att återta ockuperade områden enligt internationell lag. Det är ett krigsbrott att urskiljningslöst bomba civila mål i Kyiv som Ryssland gör, säger anmälaren. –Den samlade bilden av inslaget är att befolkningen i ockuperat område stödjer Ryssland, och att Ryssland försvarar dem genom raketbeskjutning av Kyiv.


SVT uppger inte hur de har fått tillgång till materialet från Kherson. Om det skulle komma ifrån från ett ryskt statligt kontrollerat nyhetsorgan kan det röra sig om sanktionsbrott. EU fattade 1 mars beslut om sanktioner mot kanalerna Sputnik och Russia Today (RT) och dess associerade mediekanaler.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar