fredag 25 februari 2022

Mikael Nydahl i lokaltidningen om Ukraina

Mikael till höger, med författaren Sasja Filipenko i Göteborg i veckan. Foto: Ann Ighe, Ord&Bild

Kriget i Ukraina

”Det vi ser är början på slutet för Putin. Men innan dess kan följderna bli katastrofala”

Översättaren och förläggaren Mikael Nydahl, bosatt utanför Linderöd, har länge varit engagerad i utvecklingen i Ryssland. Angreppet mot Ukraina chockar honom, samtidigt är han inte förvånad. ”Invasionen har byggts upp under en lång tid, men det vi ser tror jag är början på slutet för Putin.” 

Kultur • Publicerad torsdag 14:15 • Uppdaterad torsdag 16:05


Sasja Filipenko, författare från Belarus, är just nu på en mindre releaseturné i Sverige av sin första översatta bok till svenska, ”Röda korset” (Ersatz förlag). En roman som handlar om en äldre kvinna som drabbad av alzheimer börjar berätta om sina erfarenheter från tiden med Stalin och kriget.

Översättare av Filipenkos roman är Mikael Nydahl, verksam som förläggare, översättare och skribent. Under hela sitt vuxna liv har han varit djupt engagerad i situationen i Ryssland, inriktad mot allt från de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten till litteraturen. 

Under torsdagen sitter han och Filipenko på tåget till Stockholm för ett nytt framträdande. I huvudstaden väntar också ett möte för Nydahl med den så kallade Visbygruppen, en grupp av författare och översättare som under flera år har lyft den komplicerade situationen i Ryssland. Genom en serie utgivningar (”Gotlandshäften”) och andra aktiviteter.

ANNONS

– I vårt möte hade vi tänkt att fokusera på situationen i Belarus och Ryssland, men det som händer i Ukraina gör givetvis att vi tvingas ändra dagordning och lägga våra långsiktiga planer åt sidan, säger Mikael Nydahl. 

 

Nu är det torsdag förmiddag och nyheterna domineras helt av Rysslands invasion av Ukraina. Hur känner och tänker du om det som nu sker?

– Jag är chockad och har väldigt svårt att ta in det. Sker det här verkligen på riktigt? Det är det första, säger Mikael Nydahl och fortsätter.

– Å andra sidan är det här något som Putin byggt upp under en lång tid, och ända sedan annekteringen av Krim 2014 har det varit med på kartan. 


Men varför nu?

– Jag tror vi ska börja med att titta på det inrikespolitiska läget i Ryssland. Vår bild här i väst av Putin är att hans regim är stark i Ryssland, men den stämmer inte. Folk har det endast lite bättre ekonomiskt än under början av 90-talet, och Putin är oerhört känslig för den här svaga ekonomiska utvecklingen. När han så gick in i Krim för åtta år sedan gav det en stark patriotisk våg genom Ryssland, vilket också stärkte Putins roll och räddade honom under ett par år. Nu hoppas han på samma effekt genom att anfalla Ukraina. 

Tror du att det blir så, ett ökat inhemskt stöd för regimen?

– Jag tror att det vi nu ser är början på slutet för Putin. Men att det kommer att dröja, och innan dess kan följderna bli katastrofala. För, självklart, Ukraina, men också för Europa. Och Ryssland. 

Du var alldeles nyligen i Ryssland, hur skulle du säga att du upplevde människors syn på Putin?

– Jag kom hem från Ryssland för bara tio dagar sedan, och på plats fanns ingen krigsstämning. Inte alls. Men oppositionen är idag väldigt tillbakapressad, och de protester vi såg för ett år sedan till stöd för oppositionspolitikern Navalnyj tror jag inte hade upprepats i år. Ryssland har gått från en tydlig auktoritär stat till en ren diktatur.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar