torsdag 16 april 2015

En resa i kulturens Israel

Amos Oz, bild ur programmet.
Axess TV har börjat med en serie som jag nu sett första avsnittet av. I samtalston, lugnt, stilla och mycket intelligent, möter vi programledaren Lizzie Scheija i dialog med författaren Amos Oz. Det blir inte så mycket bättre än så här. Och jag tänker instinktivt: det som skiljer ett samtal som detta från SVT:s allt mer skandalösa och undermåliga litteratursamtal, är att författaren förväntas ha något viktigt att berätta. Amos Oz-avsnittet kan man se här

Axess presenterar programmet så här:

Del 1 av 6. Amos Oz föddes i Jerusalem 1939. Hans pappa kom från Litauen och hans mamma från Ukraina. Sin barndom och tidiga vuxenliv har han skildrat i den självbiografiska romanen "En berättelse om kärlek och mörker". Mörker eftersom Amos mamma tog livet av sig när han var 11 år. Några år efter moderns död lämnade Amos sitt hem i Jerusalem och flyttade till Kibbutz Hulda. Där ändrade han sitt efternamn från Klausner till Oz - som betyder "styrka" - och började ett nytt liv: Han levde upp till det israeliska 50-talets förebild om den vackra, starka "nya juden",  som håller en lie i ena handen och en penna i den andra. Ett liv långt från föräldrarnas minnen från den östeuropeiska diasporan.
När man frågar Amos varför han inte flyttade till den stora staden Tel Aviv utan till en kibbutz svarar han: "Tel Aviv var inte tillräckligt radikalt". Amos, som så många andra i sin generation, behövde göra en fullständig revolt för att bli av med sitt tunga förflutna och för att kunna återskapa sig.
***

Och veckorna framöver, alltid med generösa repristider, kommer Michal Rovner, Etgar Keret, Sivan Beskin, Amir Gutfreund och David Grossman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar