torsdag 8 januari 2015

Journalister utan gränsers uppmaning

Som svar på denna appell från Journalister utan gränser lägger jag idag ut två bilder från Charlie Hebdo. De två bilder jag valt visar mer än tydligt att tidningen i sin satir slog mot allt och alla som hade makt: den översta visar ju herrn som avslöjades med byxorna nere på ett hotell i New York.

Som svar på dagens skakande attack på den satiriska veckotidningen Charlie Hebdo som kostade tolv människoliv, sänder Reportrar utan gränser ut en internationell vädjan till mediautgivare att börja publicera Charlie Hebdos satirteckningar imorgon, torsdag.

Den franska tidningen Charlie Hebdo, som är känd världen över för sina vanvördiga satirteckningar, har alltid satt kampen för yttrandefrihet i första rummet. Nu har dess personalstyrka decimerats genom en avskyvärd våldshandling som riktar sig mot hela existensen för en fri press. Hela journalistvärlden sörjer.

Yttrandefriheten får inte förminskas inför barbariet och ge vika för utpressning från dem som angriper demokratin och de värden vi gemensamt står bakom. Som talesmän för alla dem som fallit i försvaret av grundläggande rättigheter måste vi fortsätta Charlie Hebdos kamp för fri information.

Genom denna appell uttrycker Reportrar utan gränser sin djupaste solidaritet med Charlie Hebdo.

***

Till detta vill jag själv bara lägga detta:

Kom ihåg, alla ni som använder pennan, datorn eller andra fredliga instrument som vapen: Vi är alla Charlie!

Banksy´s hyllning till Charlie idag (Rättelse: teckning som tillskrivits Banksy är uppebarligen gjord av Lucille Clerc) Jag ber om ursäkt för den felaktiga, första uppgiften. Se fler här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar