söndag 16 november 2014

Indiska brev från Anna Wahlgren

När drevet gick som värst mot Anna Wahlgren fann hon så småningom en plats för läkning och vila. Den ligger i indiska Goa, där hon sedan länge har en vän,Vito, en indier hon lärde känna när han ännu var en ung pojke och som hon idag kallar sin indiske son. De har en ömsint och vacker relation som bygger på ömsesidig hjälp och förståelse.

När Anna bodde i Indien mellan 10 januari 2014 och 28 maj samma år började hon publicera brev på sin hemsidas gästbok, brev som riktade sig till den stora skara läsare hon alltjämt har. Breven blev mycket uppskattade och kommenterades ofta av läsarna. Jag läste några av dem på hemsidan men hade en förhoppning om att de en gång längre fram skulle utges som bok. Nu är den här: Breven från Indien (AWAB förlag) - en 326 sidor tjock bok med dubbla spalter, d.v.s. rejält mycket text för pengarna (199:- om du köper den direkt hos författaren, här).

En sak som är anmärkningsvärd med den här boken är att den är så fri från bitterhet och självömkan. Trots den svåra situation hon befinner sig i lever hon helt med i den indiska vardagen, umgås, skapar, skrattar och njuter. Och detta är inte en Indienskildring som påstår sig skildra landet Indien - tvärtom är det en bok som i det konkreta mikroperspektivet skildrar ett avgränsat stycke indiskt samhälle, de människor med namn som finns i hennes närhet, och det vardagsliv som levs där. Att hon dessutom presenterar oss för andra utländska gäster är fint, för här får man också västerlänningarnas syn på Goa, inte sällan västerlänningar som har ett överflöd med sig i bagaget.

Sist men inte minst vill jag säga att detta är en bok som kan lätta upp den inre stämningen i novembermörkret, för den är helt enkelt väldigt rolig. Anna Wahlgrens humor känner jag sedan länge, och i den här boken ligger den och bubblar hela tiden. En bok om några indier och en svensk äldre kvinna och författare på flykt från ett mediadrev - det blev en bok jag gärna rekommenderar!

(Ursäkta bristen på kvalitet i bilden, min scanner har upphört fungera, så jag får finna nödlösningar när jag vill visa ett bokomslag).


1 kommentar:

  1. Beklagar sorgen; det måste vara tungt!

    Har tagit ett avbrott från litteratur, tänkande och allt det där, men försöker nu återvända. Har din bok om identitärer ännu oläst, så det blir intressant läsning nu i vintermörkret!

    Önskar er styrka i dessa sorgetider!

    SvaraRadera