fredag 22 november 2013

Som bokförläggare igen - nästan i alla fall

Det är igång igen: adresserandet av kuvert, frankerandet, organiserandet. Även om det idag är ytterst småskaligt - på hobbynivå skulle någon hävda - påminner det mig om åren då jag var bokförläggare. Det var en härlig tid som fyllde dygnen med kreativitet och hårt arbete. På mindre än sju år gav jag ut sextio boktitlar och ett femtiotal nummer av tidskriften Ariel (som tidigare hetat Studiekamraten, varför förlaget också hade det namnet).

Det var på Balkankrigens tid, så mer än en handfull av böckerna handlade om det sönderfallande Jugoslavien ur ett europeiskt perspektiv. Bland författarna fanns Jacques Julliard, Wilhelm Agrell, Jesus Alcala och många andra. Dessutom utgav jag den stora antologin FÖR SARAJEVO! med ett trettiotal medverkande svenska författare.

Nå, nu sitter jag där igen vid matbordet, klipper adressremsor, tejpar på vadderade kuvert, prickar av i listor - och njuter.

Solitär i nyspråkets tid var avsedd att utkomma i februari 2014. Men allt har gått fort och boken ligger i produktion på det lettiska tryckeriet. Så snart den levererats hit så skickar jag ut de förhandsbeställda.

När nyåret är inringt börjar nästa bokproduktion. Det är den bok jag arbetat med hela hösten: Identitärt - om rötter, hemkänsla och identitet, en bok vars nav är de olika uttryck som de identitära idéerna tar sig, både i den franska rörelsen och i avläggare runt om i världen. Jag kikar också närmare på de Motpol-bloggare som kallar sig identitära. Navet är alltså de identitära. Boken i sin helhet tar dock ett större grepp om sitt ämne och resonerar utifrån både traditionell vänster och höger, och går in i kritiska diskussioner om vår samtids politiska hönster och den offentlighet som av outgrundliga skäl ser som sin uppgift att fördunkla, förvirra och ljuga.

God helg önskar jag er alla denna fredag. Och veckans traditionella fredagsmusik bjuder på mästerliga Gundula Janowitz i en inspelning från 1963. Den får ni här: