onsdag 20 november 2013

Mediala skräckvisioner


Foto: Astrid Nydahl

Rakel Chukris gamle kollega på Sydsvenskan, Daniel Sandström, tillhör samma krets av Lundaintellektuella som helst inte vill höra talas om en annan vardag än den de själv känner till. När danskar angriper eller kritiserar Sverige får det honom att i Svenska Dagbladet[1], där han nu är kulturredaktör, skriva att förklaringen till danskarnas attityd står att finna i en inskränkt nationalism:

”Det nationella självhävdelsebehovet bör snarare ses som en del av en europeisk kris, som är djupare än vad den nordiska tuppfäktningen gör gällande. Över hela Europa rör sig nationalismens spöke och sprider en doft av unket 1800-tal. Mest stinker den koalition av främlingsfientliga nationalistpartier som nu gör gemensam sak i Europa, ironiskt nog på ett program som syftar till att underminera den europeiska unionen. En annan variant på samma trend är de språkpuristiska tendenser som man kan se i exempelvis Finland, där flerspråkighet plötsligt ses som en brist och inte en tillgång. Denna nationalism lever på oron som kommer med den långvariga lågkonjunkturen och med globaliseringen, den sprider skräckvisioner av en havererad välfärd.”

För Sandström är välfärdens resa ner i avgrunden endast ”skräckvisioner”. Men det är ett faktum att landet han lever i av allt fler svenskar upplevs som otryggt, i såväl ekonomisk som social mening, och att ”globaliseringen” inte bara är ett honnörsord för den alltmer välmående medieklassen.  Med sin korta verklighetsbeskrivning lyckas visa att han inte alls förstår de pågående processerna i Skandinavien. Varje form av missnöjesyttring och protest utanför det politiska etablissemangen beskrivs därför som ”en koalition av främlingsfientliga”. Det som för mycket länge sedan formulerades som att ”det dånar uti rättens krater”[2] tycks inte längre vara godtagbara uttryck för den sorg och vrede som vanligt fattigfolk känner. Oavsett vad kommer Chukri, Sandström och deras övre medelklasskamrater alltid att finna protesterna vulgära.


[1] Svenska Dagbladet, 17/11-2013
[2] Orden ingår i Internationalens första vers, som i sin helhet lyder: ”Upp, trälar uti alla stater,/  som hungern bojor lagt uppå!/ Det dånar uti rättens krater,/ snart skall uppbrottets timma slå. / Störtas skall det gamla snart i gruset./ Slav, stig upp för att slå dig fri!/ Från mörkret stiga vi mot ljuset,/ från intet allt vi vilja bli.”


6 kommentarer:

 1. I likhet med de flesta svenskar vet Sandström nästan ingenting om Finland. Hur kan man annars påstå att flerspråkighet i Finland "plötsligt" inte ses som en tillgång?
  Språkstriden i Finland har gamla anor och var som värst på 20- och 30-talen. Den har hur som helst mycket lite att göra med vad som händer i dagens Europa.

  SvaraRadera
 2. Hur kommer det sig att de inte ser att det de kallar ”nationalismens spöke” är en reaktion på förnekandet av den europeiska kulturen som eliterna ägnar sig åt? Europa befinner sig i en kris, en identitetskris. Eliterna påminner om medeltidens flagellanter. Människor i gemen blir upprörda över att deras historiska anknytning till det geografiska område vi kallar Europa förnekas, precis som över förnekandet av det fantastiska de europeiska folken har åstadkommit. Demokratier och välfärdsstater.

  SvaraRadera
 3. Jeg vil hævde, at der næsten ingen nationalister er i danmark. jeg har aldrig oplevet dem. der er heller ingen der kalder sig nationalister. jeg vil også hævde, at det er sverige der savner en sund, tempereret fædrelandsfølelse.

  den venstreorienterede analyse dominere fuldstændigt sverige. alt er et klassespørgsmål. at den underprivilligere palæstinenser fra rosengård har fælles interesser med den gamle fattigpensionær, den enlige mor og den arbejdsløse.

  når den undertrykte palæstinenser så overfalder den 90 årige pensionist, voldtager den enlige mor og mishandler og røvber hendes bror, passer virkeligheden jo ikke rigtig med teorien, og folk som sandström tyer til konstruerede forklarionger og fornægtelse.

  venstresiden forrædderi mod underklassen er det værste. overklassens kan man næsten tilgive - at være usolidarisk med de underprivilligerede på grtund af rigdom, er vi jo vant til. at være det på med vilje, på grund af dumhed eller ideologi, det er dog værre.

  sandström kender i virkeligheden ikke danmark og finland

  SvaraRadera
 4. Lasse O, jag tror du har alldeles rätt i din bedömning om svenskarnas okunskap om Finland. Själv ser jag varje kväll finska nyheterna på SVT och försöker bilda mig. Men också i det programmet förstår man hur stort gapet är (Östersjön + språket tycks göra det "omöjligt", vilket ju ter sig ganska patetiskt).

  Anna, förnekelsens politik är själva grundstenen.

  Steen, jag måste instämma i varje ord du säger. Okunskapen om Danmark i kombination med en "klasskänsla" som helt fjärmat sig från vanligt folks vardag bidrar till högsta grad till MSM-pressens outhärdlighet. Att läsa Sandström i en tryckt tidning är på gränsen till självplågeri.

  SvaraRadera
 5. thomas, jeg glemte at tilføje, at sandström klasse naturliogvis heller ikke forstår norge og finland - endsige at det er DEM, der skiller sig ud med deres provinsielle internationalisme.

  SvaraRadera
 6. Jag som prenumererar på SDS häpnar över att ledarredaktionen i stort sett bara innehåller ett läsvärt tangentbord.
  Av taktiska skäl ämnar jag inte lämna ut stackaren.
  Kulturen på samma medium är räddningslöst förlorat.
  En får läsa Snaphanen, Avpixlat samt Occident för balansens skull.
  HUBERT

  SvaraRadera