Existens. Samhälle. Läsning. "Det som förgör Europa är fegheten, den moraliska fegheten, oförmågan att försvara sig, samt den uppenbara moraliska dypöl som kontinenten inte förmått ta sig ur alltsedan Auschwitz." Imre Kertész i Den sista tillflykten (översatt av Ervin Rosenberg)
tisdag 18 december 2012
En bild för drömmarna...
Jodå, visst finns det tidningar tryckta på papper som är värda att hålla. TLS från London är min favorit. Idag kom 7 december-numret, starkt försenat. Men ack så välkommet.
Det är inte recensionen av Pamuks bok jag vill visa er, utan bilden de illustrerar texten med. Ett turkiskt antikvariat 1984. Finns det kvar? Kanske, trots allt. Södra Europa har, inbillar jag mig, inte utplånat antikvariaten helt. Jag vet att det finns både sådana och riktiga bokhandlare i Lissabon, så varför inte i Istanbul. Tids nog är de alla borta. Därför gömmer jag den här bilden närmast hjärtat. Den får ge mig både syre och drömmar idag, denna regnvåta, gråa och trista tisdag, på vägen mot jul.
Klicka på tidningssidan, så du kan se bilden ordentligt.
Är det inte tvärtom så att antikvariaten lever bra. Delvis tack vare internet; sök en bok och finn den på antikvariat.net.
SvaraRaderaUppsalas antikvariat levde bra så länge jag bodde där. "Hotet" är väl snarare att det finns för mycket begagnade böcker i omlopp. Alltså blir begagnataffärer typ Röda Korset platsen för fynd. Här i Härnta går jag på Erikshjälpen Second Hand. Förstklassigt urval fackböcker.
Kanske är begaffärerna ett hot mot de antikvariat du sörjer. Men brist på beg böcker i omlopp är det inte, det bara ökar tycks det mig och priserna faller. "Folk värdesätter inte böcker" och det i så fall bra för fyndaren.
Du har alldeles rätt i detta. Jag syftar egentligen bara på de gamla fysiska antikvariaten. Vi hade två här i min stad, båda är borta, också från näthandeln. Men det är som du säger, det är lättare än någonsin att finna sina böcker billigt.
SvaraRadera