"Karmaternas flagga", i väntan på "ett manifest". Suck. |
Som ni vet hyllade jag Mohamed Omar när han lämnade islamismen. Det fanns verkligen skäl att göra det. Hans självuppgörelse kom med skriften En opieätares bekännelser, men i hans blogg hade man förstås en tid kunnat se vad som hände.
Den senaste veckan har jag ändå fått en hel myrstack i huvudet av att läsa hans blogg. Är det inte studier i "marxism" som står på tur så är det något annat. Som om den frihetliga längtan snabbt kunde bytas mot en ny ism att vila trygg i. I kvällens inlägg anar jag dock att det är dags för varningslampor igen. Nu samlar han in pengar för att kunna sy "karmaternas flagga" inför en demonstration:
Den muslimska världen behöver uppror, men inte bara mot de politiska makthavarna utan också mot de religiösa. Den så kallade ”arabiska våren” har visat att det inte räcker med att störta diktatorer. Det krävs betydligt mer radikala åtgärder för att få till stånd demokrati, religions- och yttrandefrihet. Vi karmater kämpar mot fundamentalism, kapitalism och imperialism, för demokrati, socialism och en frihetlig, individuell andlighet. Vi tror att en sekulär stat är det bästa alternativet för mänsklig lycka. Detta är bara menat som en kort beskrivning av vår fana. Ett utförligare karmatiskt manifest kommer att publiceras snart. Karmaterna är inte ett politiskt parti utan en kulturgrupp som ska syssla med studier, diskussioner, nätverkande, manifestationer, poesi, konst och musik. “Det blir kul. Det blir rent av roligare än 68″, för att återigen citera Säfve.Vi hoppas att karmaterna kommer att utvecklas till en världsomspännande rörelse som kan medverka till en både andlig och politisk revolution i den islamiska världen. Drömmen är att befria Mecka under ropet ”Ana al-Haqq!” med våra svarta fanor vajande i vinden. Det blir en syn som bara kan mäta sig med hammaren och skäran över Berlins ruiner 1945. Karmaterna behöver ekonomiskt bistånd för att trycka upp våra första fanor. Tre fanor kommer att kosta omkring 1500 kr.Det är som en parodi på andra slutna tankesystem. Hammaren och skäran är för alltid inskriven i historien som symbolen för ett brutalt och blodigt förtryck i kommunismens massläger och terror. Jag kan bara beklaga att det bidde en tumme av Omars försök att komma bort från de totalitära ideologierna. Ingen ska inbilla mig att det här - "karmaterna" - är en väg att gå. Vare sig för en muslim eller en agnostiker, vare sig för en fri ande eller en skapande. Om det nu inte bara är som han skojar med oss, jag håller dörren öppen för det. Han säger trots allt att "det ska bli kul" - förvisso med Säfves ord, men ändå. Den människa som tror på poesi, konst och musik kan rimligen inte använda sig av en av 1900-talets värsta symboler för förtryck: hammaren och skäran. Den som ändå gör det visar sig ha lärt ganska lite av historien.
Att ha lärt sig lite av historien… man måste ha en historia att lära sig av då?
SvaraRaderaVars och ens eget liv är kort, och om man inte har fått historien i kvadrat med sig i "modersmjölken", så är det nog tillbaks till en förvillande nutida ruta "ett", som gäller. För bara tankemässig förståelse - ja, det är nog inte mycket att hänga i den historiska julgranen...
Cecilia, ack om det vore så. Men Mohamed har ju uttryckligen och klart ha velat göra upp med ismerna, och det är utifrån det jag skrev min text. Ism hit, ism dit, nog faller vi i (diket eller graven)?
SvaraRaderaMohammad hade kanske inget egentligt att luta sig på, mer än bara en tanke? Och "bara tankar" är ju flyktiga..
SvaraRaderaOmar påminner om Cavefors i sina bisarra ideologiska irrvandringar. Där var det också svarta fanor, rebellisk andlighet och konservativ revolution, vänster och höger om vartannat. Jag har aldrig uppfattat Omar som spelevink och humorist. Befarar därför att han menar allvar.
SvaraRaderaOmar låter som en blandning av just Säfve och Jan Myrdal - drömmen om drömmen om utopin går inte att få ur blodet. Verkligheten är inte nog.
SvaraRaderaDessutom tycks Omar fortfarande köra samma sura linje mot kommentarer som ifrågasätter vissa grunder i hans "tänk" - dvs han tar inte in dem.
Kenneth - lite dröm om utopi, behövs nog för att verkligheten ska leva vidare...
SvaraRaderaTankar är korta, skev jag innan. Och alla behöver kanske gå igenom sina egna livs korta tankar, vare sig det är helt personligt i det egna livet, eller ur ett längre samhälleligt/kulturellt perspektiv?
Det är nog svårt att hitta genvägar som eliminerar generationers strävanden, även om man tycker att vore bra ibland. För vem vet vad för konsekvenser det skulle kunna ge...
Visst tycks vi i väst testa det grann lite nu, men hur det egentligen förhåller sig med det - ja, det är en framtida fråga. Som alltid...