onsdag 6 juli 2011

Peter Øvig Knudsen: Blekingegadebanden

Boken börjar med en magnifik olycksscen, som hämtad ur en långfilm: när ambulansen fört bort den svårt skadade föraren börjar poliserna undersöka fordonet och hittar minst sagt uppseendeväckande saker: mycket stora penningbelopp, peruker, id-kort för minst tre personer och mycket annat. Den våldsamma singelolyckan blir själva nyckeln till att polisen kan klara upp den tunga brottslighet som länge plågat och förundrat Danmark, en brottslighet som tett sig både mystisk och obegriplig för såväl myndigheter som den normalt kriminella världen. Vad var det som hände, och vem var olycksföraren?

I andra bandet av Peter Øvig Knudsens bok om Blekingegadebanden. Den hårde kerne (Gyldendals förlag, Köpenhamn och i svensk översättning från Karneval förlag) får vi möta några av den vänsterpolitiska terrorismens obehagligare figurer. Den man som nästan kör ihjäl sig en vårmorgon 1989 visar sig vara ligamedlemmen Carsten Nielsen. Och med innehållet i hans bil kan polisen också binda de redan häktade personerna till ligans brott. Där fanns nämligen också nycklarna till den lägenhet som gav gruppen dess namn, den på Blekingegade där de förvarande rånbyten, vapen och annan teknisk utrustning. Polisen kunde bara traska in och samla ihop bevisen. De säkerhetspoliser som länge misstänkt en trio i ligan kunde nu plötsligt få bevis för sina misstankar.

Det värsta och mest omtalade beskrivs i detalj i detta band: rånet mot huvudpostkontoret på Købmagergade i centrala Köpenhamn, det rån som också innebar att den unge polisen Jesper Egtved Hansen mördades av de självutnämnda "frihetskämparna". Pengarna de stal skulle gå till PFLP:s gerillakrig och aktioner riktade mot Israel.

Varför hände då allt detta? Peter Øvig Knudsen berättar om planerna för huvudpostkontoret mycket detaljerat. Flera av gruppens medlemmar hade ett femtonårigt kriminellt förflutet. I sitt politiska arbete kom de i kontakt med några av de mest extrema palestinska grupperna, och då den första intifadan bröt ut motiverades de till planeringen av sitt största och mest spektakulära rån, det mot värdetransporten till postkontoret på Købmagergade.

Författaren skildrar hela planeringen, in i minsta detalj, och visar vilken djärv och samtidigt vansinnig plan som växte fram. Kuppen gav oerhört stora belopp i kontanter, värdesaker och checkar. En stor del av bytet är fortfarande borta.

Ligger det inte en alldeles särskild symbolik i det faktum att ligan slutade sina dagar samtidigt som muren föll och det kalla kriget därmed upphörde? Terrorn har fortsatt runt om i världen, men det som en gång var den politiska vänsterns terror är nu islamismens. Det mesta har bytt förtecken. Men de totalitära ideologierna är intill förväxling lika varandra, i det att de med politiska och/eller religiösa strategier vill skapa ”en ny värld”.

Den svartvita bilden föreställer Bo Weyman 1990. Han medgav att det var han som var den anonyma ”Rösten” i Knudsens verk.

Färgbilden är hämtad från Anders Riis-Hansens film Blekingegadebanden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.