Ideologi är en process som utförs av den så kallade tänkaren. Detta sker medvetet, det är sant, men med ett falskt medvetande. De verkliga krafter som driver honom förblir okända för honom; i annat fall skulle det helt enkelt inte vara fråga om en ideologisk process. Därför inbillar han sig falska eller skenbara motiverande krafter. Friedrich Engels, 1893.
Under lång tid i mitt liv hävdade jag att all kunskap kommer av boklig bildning. Men det är bara en halv sanning. Denna bildning måste också komma i närkontakt med livsbetingelser, erfarenheter och omständigheter. Hur ser då de diametralt olika slutsatserna ut? Jag tror att svaret finns i det korta Engels-citatet. Den som kallas ideologi leder oss in i återvändsgränderna. Ideologierna som slutna tankesystem bestämmer oss för slutsatserna. När man lämnar ideologierna och ser hur begränsande och fördummande de är kanske man också kan dra riktigare slutsatser av sett, hört och erfaret?
En fråga denna oroliga februarilördag: är det en tillfällighet att alla politiska partier framhåller en ideologi, ett tankesystem? Själva förutsättningen för partisystemen - den parlamentariska demokratin - tycks vara inlåsningen, det ideologiska fängelset. Går du utanför det har du redan uteslutits i partigemenskapen.
Fin text av Dylan. Och intressant av Engels. Att svälja en hel politisk ideologi med hull och hår vore tecken på okunnighet, eller ren dumhet. Själv var jag aktiv i den kommunala politiken i röda Sundbyberg i mer än tio år, men anammade aldrig hundra procent av det som partiet stod för officiellt. Det hade varit absurt. Men alla frågor har olika tyngd. Man slåss för sina babies, och det man tror gynnar solidaritet och jämlikhet i hela samhället./ Allt gott! / Janneh
SvaraRaderaEngels verkar ha läst Freud (!); men Drömtydning utkom i dec 1899.
SvaraRadera(Obs. Det var ju Freud som insisterade på att det skulle stå 1900 på boken.)