Genrebild |
Vi hade fått en rådjursstek i present. En liten en, som räcker precis till oss. Vännen Lennart i Helsingborg bidrar med ett utsökt portugisiskt rödvin, Segredos de São Miguel Organic, 2022.
Hela dagen har jag arbetat med den, i två timmar ska den koka, sedan börjar vi fira. Fira vad? Ingenting. Bara fira att livet, i sjukdom och vidrig krigstid, ändå har luckor av frihet och glädje.
Receptet bjuder jag på. Fast jag korrigerat det på flera punkter.
Köttgrytan och gratängen har jag gjort ungefär så här:
1. Skär köttet i ca 2x2 cm bitar.
2. Skala och klyfta löken.
3. Skala och skär morötter i grova bitar.
4. Ta fram en stekgryta eller järngryta. Fräs köttet i omgångar i smöret i stek- eller järngryta eller bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i grytan. Salta och peppra under tiden.
5. Tillsätt och fräs runt löken och morötterna.
6. Pudra mjöl över kött, lök och morötter samt rör om.
7.
Tillsätt
rödvin blandat med vispgrädde och grönsaksfond.
8. Tillsätt krossade enbär, lagerblad och timjan.
När allt är färdigt tillsätter jag en rejäl portion smörstekta svampar, som jag gjort i förväg.
Xtra: Min egen rotfrukts- och potatisgratäng ätes till. En timme i ugn, med mycket vispgrädde, bestående av lök, potatis, morötter, vitlök, diverse rotfrukter, men mest palsternackor. Massor av klippt, färsk persilja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.