lördag 4 juni 2016

Erik Grip: Blidt forsvinder natten och I dag er landet vort på cd

Erik Grip. Pressfoto.
Den danske artisten Erik Grip har i många herrans år varit en av mina favoriter. Sedan länge är vi också vänner.

Det hindrar mig inte från att säga några ord om hans senaste utgivning, en dubbel cd med Blidt forsvinder natten (från 1977) och I dag er landet vort (från 1980), på etiketten Gyps Fulvus. 

Grip är en av de verkligt stora nordiska vissångarna. Han är djupt förankrad i en tradition som bjuder såväl på viktiga diktares som psalmisters verk. Han har en särskild relation till Grundtvig, och den skiva Grip gjorde med hans texter, De levendes land, blev en mycket stor folklig framgång i Danmark. Själv har jag lyssnat på den i alla dessa år, det är 34 år sedan den kom och man kan med fördel lyssna på den än i dag.

Grundtvig 1(783-1872)





Tro nu inte att detta är en vilken-som-helst-sentimental journey med gamla LP-skivor lagda på cd-format. Grip påpekar själv här, att när det gäller I dag er landet vort, så har han och Steen Raahauge ansträngt sig att uppnå "det gamle, varme lyd" som fanns på LP-skivan. En annan sak man ska hålla i minnet är att de flesta som Grip samarbetat med på de två skivorna tillhör eller tillhörde den absolut bästa grenen av dansk musikkultur (med sådana giganter som basisten Hugo Rasmussen - frid över hans minne - Ole Fick och även skotten Bert Jansch på den första skivan). Bland kompositörerna kunde man, vid sidan av Grip själv, hitta sådana som skulle bli legendariska; Per Fjord (som skrev den oförglömliga titelsången I dag er landet vort) och Peter Abrahamsen (som i många år var producent på Gyldendals skivbolag Exlibris där allt började en gång).

Två av sångerna på LP:n I dag er landet vort saknas på denna nya CD (det gäller Erna Tauros och Tove Janssons Höstvisa och Erik Grips och Sophus Michaëlis Hvad er det for en sommer).

Man bör förstås påpeka att dessa två skivor rymmer något av det finaste ur den danska sångskatten, Grip skriver själv att de är hans barndoms och uppväxt allra vackraste och starkaste, sådana som Den danske sang (Carl Nielsen och Kaj Hoffmann) och Det er idag et vejre.

Har man inte haft glädjen att lyssna till Erik Grip kan man prova här, här , här och här.

Om Erik Grip har jag skrivit vid flera olika tillfällen här i bloggen. 2013 firade han 50 år som scenartist på Vartov i Köpenhamn, om det skrev jag här. När han gav ut en jubileumsskiva tillsammans med Henrik Gunde skrev jag denna artikel. 2011 gav han ut en samlings-cd med den roliga titeln Grips Greatest, vilket jag förstås också skrev om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.