lördag 13 juni 2015

Sommarrean snart slut, fem dagar återstår

SOMMARREA PÅ EN HANDFULL BÖCKER

Även om det ibland ter sig otroligt så går vi mot sommarens lätta och lediga dagar. Sommar är för mig synonymt med läsning. Både inomhus och utomhus kan man njuta av läsandet. Jag presenterar härmed min sommarrea som pågår fram till den 17 juni.

Samtliga böcker nedan säljs för 50:- styck. Enhetsportot för alla beställningar är 29:- och den som köper böcker för mer än 300:- slipper portokostnaden helt. Beställ med en rad till mig på adress thomas.nydahl@gmail.com

Alltså: 50:- styck för följande böcker:

Politiska geografier från Bonn, Amsterdam, London,
Tripoli, Benghazi och Szcecin. Samtal om liv och litteratur
med tre danska författare.



Inre frihet är en dagboksliknande samling texter om
högt och lågt. Inspirerad av portugisen Miguel Torgas
bok med samma namn. Inre frihet utkom i skarven mellan 2007 och 2008. Jag vill lyfta fram den som ett exempel på litteratur jag helst skriver. Den är förankrad i vardagen men ger sig iväg ut i politikens, litteraturens, musikens och filosofins trakter. Drömlandskap blandas med hårdfakta. Skönhetsupplevelser med erotik. Den ensamma människan träder fram i kött och blod. Som alltid ingår hon i ett sammanhang, en familj eller en krets av själsfränder. 
I den kretsen kan Bach och Montaigne samverka. Nuet sträcker sig lika långt framåt som bakåt.


Stormar och vilopunkter innehåller bland annat det
stora reportaget Tortyr i sommarlandet Sverige om ett 
grovt brott i Kristianstad, samt
essäer om H.C. Andersen, Amos Oz, Pentti Saarikoski
och en rad andra, samt texter om islamism och terror.


Den tysta zonen är min första bok på temat tystnad och frihet 
från konsumtionskulturens oljud och kränkningar.


Förensligandet är en uppföljare på samma
tema som Den tysta zonen.


Ett mindre urval av mina dikter på nio språk: svenska, danska, engelska, albanska, vitryska, franska, portugisiska, ungerska och polska. 
Bland översättarna finns några av språkens främsta diktare. 

En bok om det som kallades "den arabiska våren" och
de omfattande övergreppen och inbördeskrigen i
dess spår. Också en bok om islams anspråk i vår del av världen,
där allt större hänsyn tas till imamerna och deras
maktutövning. Lars Vilks skrev om boken:

”Vad som håller samman texterna är hans islamkritik. Nydahl har fått känna av följderna av att en sådan kritik mycket lätt övergår i uttalade misstankar om främlingsfientlighet. Författaren insisterar heroiskt på att det utan vidare skall vara motiverat och legitimt att bedriva religionskritik. Och hans ”fall” är komplicerat eftersom han vägrar att ingå i några bestämda sammanhang. Vad som har blivit följden av detta kan nog sammanfattas med ”Alle gegen Nydahl”, solitären som, ständigt skrivande, blir en obekväm röst. Nå, i vår tid, löser man sådana problem med ett enkelt alexanderhugg och alltså Nydahl ut i kylan. Naturligtvis hjälper det inte att han i sin nya bok förklarar sig, diskuterar definitioner av t ex fascism och rasism. Visserligen ger han sin röst åt en egentligen inte särskilt uppseendeväckande ståndpunkt: Islam har inte moderniserats och blir därför en form av ideologi som bör analyseras med omsorg, både vad gäller dess teser och dess konkreta framfart.”
 

Innehåller bland annat den längre texten Den sällsamma resan
mellan Tel Aviv och Ramallah, samt anteckningar från
Libyenkriget 2011.

Två av texterna – de två långa – handlar om den israeliska och arabiska miljö jag rest i och berättar om politiska, religiösa och kulturella processer inom länderna och mellan dem. Den första texten, geografiskt placerad i Israel och på Västbanken, skrevs till stor del under Gazakriget men rör sig både långt bakåt och framåt i tiden. Den andra är en utvidgad dagbok från den så kallade ”arabiska våren” utifrån det libyska exemplet, och spänner i tid från de första dagarnas protester i Benghazi, över NATO-ingripandet, fram till mordet på Kaddafi i Sirte. 


Essäer om allt från de tyska skyttegravarnas ideologer på 1930- och 1940-talen, till en samling författarporträtt från andra sidan Berlinmuren. Essän Det totalitäras frestelse handlar bl.a. om E.M. Cioran. På temat psykisk svaghet och sjukdom diskuteras bland annat en vägran att vara en perfekt människa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.