fredag 13 juni 2014

"A quarrel in a faraway country between people of whom we know nothing."

Finns det inte många skäl att påminna om Neville Chamberlains ord från 1938:
"A quarrel in a faraway country between people of whom we know nothing."
Neville Chamberlain
Så lät det när Tjeckoslovakien kämpade för att slippa nazitysk ockupation i samband med Münchenöverenskommelsen det året. Det avtalet hade redan skänkt bort Sudetlandet till Hitler. Det skulle, som det heter, komma mer. Mest kända ord från Chamberlain i det här sammanhanget är förstås "fred i vår tid".

När man nu alltmer frekvent ser och hör jämförelser mellan då och nu, är det slående hur lik situationen verkligen är. Ukrainas stora problem är bara ett av många som påminner oss om vad stormakter och imperiebyggare har för avsikter. Men jag kan inte låta bli att just nu tänka på Iraks totala sönderfall, som yttersta konsekvens av USA:s katastrofala beslut att invadera, störta Saddam och sedan ockupera landet. Trots att USA inte gjort så i Syrien så har deras vapen- och penningstöd till dessa islamister orsakat ett oändligt lidande och ett land i grus. Vad syftar dessa hjälpprogram till? Varför inbillar vi oss att islamisterna skulle vara ett alternativ till de sekulära despotier som Saddam och Assad skapat?  Det är högst troligt att ISIS också tar delar av Bagdad och då är väl sönderfallet ett fullbordat faktum.

Uppdatering: hittade just denna text hos Bengt, läs den! Kort citat ur texten:
Vad som under många år förundrat mig är varför ingen ställer de skyldiga, främst Bush och Blair, till svars. Juridiskt lär det väl inte gå men varför inte intervjua i massmedia de båda herrarna liksom Cheney, Rumsfeld och andra och fråga om deras synpunkter på vad som hänt. Varför skonas de? Hur mår de? Kan de sova om nätterna? Varför inte höra med svenska journalister och politiker som understödde kriget också?
Här kan du se ett litet exempel på vad jag bidrog med när kriget drog igång. Det är jag idag oerhört tacksam över. Jag blev inbjuden att delta och jag gjorde det. Tror att texten kunde stå sig också idag.


3 kommentarer:

  1. Thomas, jag tror att du har missat att det rör sig om "Enduring Freedom". Frihet är väl bra och nu när man har hållit på i 11 år med att introducera den måste det väl snart vara klart.

    Jag har länge undrat hur Bush och Blair och deras hejdukar kan sova om nätterna. Och vad säger deras barn och barnbarn?

    SvaraRadera
  2. Tack för den Bengt! Just så.

    Egypten, Libyen, Syrien, Irak... ja, det kommer säkert mer. Den friheten har vi ju sett tillämpad också på Balkan och i andra f.d. "socialistiska länder". Jag vet ju en hel del om albanernas situation, och det är verkligen inte mycket att hänga i julgranen, trängda som de är mellan maffians knark-, vapen- och prostitutionsaffärer å ena sidan och å den andra en statsmakt som är djupt korrumperad och lever på andra människors uppoffringar.

    Jag kan tänka mig ett scenario i Mellanöstern där också Jordanien faller under de enorma bördor de idag bär. Hade jag varit israel hade jag nog försökt hitta en liten reträttbostad i USA eller Canada.

    När jag hör människor säga att det är "USA:s roll att upprätthålla ordningen i världen" så undrar jag vilken ordning de syftar på. Under vår livstid har de gjort det i bra många länder och det har alltid lett till samma sak: sönderfall, etniskt definierade krig, plågsamma sår av såväl biologisk som social art.

    SvaraRadera
  3. Jag minns en oavsiktligt rolig duell/dubbbelintervju mellan John Bolton och Chris Patten på BBC Worlds omistliga HardTalk vid tiden för Tony Blairs avgång 2007. Ämnet för samtalet var ”the special relationship” men Blair, FN vs USA, Afganhistan och Irakkriget var det som egentligen blev centrum för samtalet. Bolton försvarade ivrigt, med glad eller butter arrogans sin chef Bush och därmed också Blair. Sällan har man sett två tunga politiker (och ”diplomater, sort of) som varit så tydliga i rutan med att de helt enkelt struntade i de frågor den andre ställde.

    Bolton sade – på videolänk förstås, och med ett överlägset Texas-drawl i rösten - saker som ”I don’t understand that debate some of you seem to be having over in England, Blair identified what had to be done for democracy and so he went with us” (fråganm om ifall han agerat knähund eller brutit mot folkrätten var därmed en struntsak) och “To hear from a (paus och en hörbar fnysning genom näsan) *Brit* that one can’t win in Afghanistan, when your country spent decades there in the 19th century subjugating their rebels…” medan Patten, sekunderad av den tjusiga och pålästa programledaren Zeynab Badawi, också struntade i en del av Boltons frågor till honom. Repliken "Fuck the United Nations!" fälldes inte men hängde i luften bakom Bolton. Det var buskul helt enkelt, och samtidigt mycket avslöjande i fråga om hur gänget kring Bush såg på Irak och Mellanöstern.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.