Jag har varit så privilegierad att jag fått smakprov från skatterna. Han har tipsat om enskilda böcker och hela författarskap, och en del har jag köpt hem. Edward Abbeys Desert Solitaire - a season in the Wilderness fick jag i julklapp 2008, ett vackert tummat och gulnat pocketband som säkert studerats flitigt av någon tidigare ägare.
Jag tyckte så mycket om den att jag köpte Confessions of a Barbarian som är ett urval av hans dagböcker - från 1951 till 1989 - gjort av David Petersen och med originalteckningar av Abbey. Jag snappar upp några pressröster: “The Thoreau of the American West” och “A precious figure in our lethal times”.
Jag hade förstås inte behövt några pressröster för att förstå att jag här hade några hundra sidor guldkorn. Det räckte att Per hade rekommenderat honom och jag funnit det jag snusat lite på tillräckligt tungt för att jag skulle ägna honom seriös läsning. Det är ju så många som idag blir jämförda med Thoreau (som ni kan läsa om hos Bernur) - eller som i sina verk ständigt refererar till honom - att man inte kan stirra sig blind på det. Själva referensen är inget kvalitetskriterium. Men Edward Abbey står på egna ben. Vingligt ibland, men han står förankrad i något man inte kan läsa sig till på universitet.
Edward Abbey i egenskap av skogvaktare - här i brandutkikstornet. |
Hemkommen tog jag fram Abbey. Jag fäste mig redan vid förordets avslutande meningar (klicka på bilden och läs direkt ur boken), där han understryker att boken inte ska misstas för något slags reseguide, för att sedan citera Neruda:
Give me silence, water, hope
Give me struggle, iron, volcanoes
När jag läser Abbey, eller någon annan solitär, så är det inte för att ansluta mig till någon “skola” eller “rörelse”. Jag läser honom som jag alltid läser: i hopp om att lära något, i hopp om att finna en visdom jag kan försjunka i, eller rentav bara för att jag ser en stor glädje i att läsa en bok som hans.
Dagböcker är nästan alltid intressanta. Det är en litterär genre som lockar mig både att läsa och att själv skriva. Det urval av Abbeys dagböcker som finns i Confessions of a barbarian är sannerligen inget undantag. Här får man inte möta en man som vill putsa på bilden av sig själv. Snarare tvärtom. Hos Abbey finns ett filosofiskt djup. Ändå får man se en man som dricker hårt, sviker kvinnor och beter sig rätt så illa. Men det som intresserar mig är hur han som författare förhåller sig till den industriellt fungerande kulturvärlden.
Den 22 mars 1988 skriver han:
“To Denver next week for a public reading, talk show, interviews, and receptions etc. - all the horrible tedious farce of the Publick Author. Why do I do this nonsens? Vanity. Money. But is it worth it? No. I swear, this is my last time. Weariness. Fatigue. I´m heartily sick of writing, typing, editing, reviewing - the hole corrupt and rotten literary world.”
Till sina amerikanska kollegor säger han några veckor senare:
“What a gutless pack of invertebrates you mostly are (…) Banana slugs of literature!”
När det gäller hans egen plats i den litterära offentligheten svävar han inte på målet:
“It´s better to write the truth for a small audience than tell lies for a big one.”
Det låter som fantastiska böcker. Det är nog nu tredje gången jag läser om dem hos dig, och nu, NU! går det att få tag i Desert Solitaire. Det finns till och med en ljudboksversion via audible där jag har en prenumeration. Det blir nog den, fin stillsam lyssning för kvällar med en stickning.
SvaraRaderaJag fascineras av det nordamerikanska vildmarkslivet, och av det där landet med alla sina olika förutsättningar vad gäller klimat och geografi. Det är liksom en annan sida av det som vi gärna talar nedsättande om, amerikanernas okunnighet om resten av världen.
Anna, det glädjer mig mycket. Och jag håller med dig beträffande vår bild av det amerikanska, min vän Per är flitigt sysselsatt med att gräva fram denna sida av saken.
SvaraRadera